Radiační ošetření masa pstruhů duhových
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876329 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Radiační ošetření masa pstruhů duhových
Popis výsledku v původním jazyce
Radiační ošetření masa, stejně tak jako ostatní technologické úpravy, může způsobovat senzorické změny. Nejvýznamnější senzorický ukazatel kvality masa je barva. Proto, byl zkoumán účinek ozařování těl ryb s ohledem na barevné změny. Barva byla měřena na svalovině pstruhů duhových Oncorhynchus mykiss. Parametry barvy, L*, a* a b*, byly určeny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v systému CIELAB, a to před ozařováním (3 h po porážce) a po ozařování (zdroj 60Co, dávka 3 kGy a dávkový příkon 3,33 kGy.h-1) (5 h po porážce). Změna parametrů L*, a* a ?E* byla identická jak pro ozařované, tak pro neozářené vzorky. Tato změna může být způsobena zráním rybího masa. Parametr b* se významně snížil, což se též nevýznamně projevilo i u parametru C*. Parametr ho (měrný odstín barvy) však změněn nebyl.
Název v anglickém jazyce
Radiation treatment of meat of rainbow trout
Popis výsledku anglicky
Radiation treatment of meat, as well as other technological modifications, can cause sensory changes. The most important sensory indicator of meat quality is color. Therefore, the effect of irradiation of fish bodies with regard to color changes was investigated. The color was measured on the rainbow trout Oncorhynchus mykiss. The color parameters, L *, a* and b *, were determined by the Superchrome S-Spex Spectrophotometer (Braive) in the CIELAB system before irradiation (3 hours after slaughter) and after irradiation (source 60Co, dose 3 kGy and dose power 3, 33 kGy . h-1) (5 h after slaughter). The change of parameters L *, a * and ?E * was identical for both irradiated and non-irradiated samples. The parameter b * decreased significantly, which is also marginally reflected in the parameter C *.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
42-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—