Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Radiační ošetření masa pstruhů duhových

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876329 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Radiační ošetření masa pstruhů duhových

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Radiační ošetření masa, stejně tak jako ostatní technologické úpravy, může způsobovat senzorické změny. Nejvýznamnější senzorický ukazatel kvality masa je barva. Proto, byl zkoumán účinek ozařování těl ryb s ohledem na barevné změny. Barva byla měřena na svalovině pstruhů duhových Oncorhynchus mykiss. Parametry barvy, L*, a* a b*, byly určeny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v systému CIELAB, a to před ozařováním (3 h po porážce) a po ozařování (zdroj 60Co, dávka 3 kGy a dávkový příkon 3,33 kGy.h-1) (5 h po porážce). Změna parametrů L*, a* a ?E* byla identická jak pro ozařované, tak pro neozářené vzorky. Tato změna může být způsobena zráním rybího masa. Parametr b* se významně snížil, což se též nevýznamně projevilo i u parametru C*. Parametr ho (měrný odstín barvy) však změněn nebyl.

  • Název v anglickém jazyce

    Radiation treatment of meat of rainbow trout

  • Popis výsledku anglicky

    Radiation treatment of meat, as well as other technological modifications, can cause sensory changes. The most important sensory indicator of meat quality is color. Therefore, the effect of irradiation of fish bodies with regard to color changes was investigated. The color was measured on the rainbow trout Oncorhynchus mykiss. The color parameters, L *, a* and b *, were determined by the Superchrome S-Spex Spectrophotometer (Braive) in the CIELAB system before irradiation (3 hours after slaughter) and after irradiation (source 60Co, dose 3 kGy and dose power 3, 33 kGy . h-1) (5 h after slaughter). The change of parameters L *, a * and ?E * was identical for both irradiated and non-irradiated samples. The parameter b * decreased significantly, which is also marginally reflected in the parameter C *.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    42-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus