Působení ionizujícího záření na hovězí maso
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877362" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Působení ionizujícího záření na hovězí maso
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorické změny u masa mohou být způsobeny různými technologickými úpravami, například radiačním ošetřením masa. Účinek ozařování hovězího masa byl studován ve vztahu ke změnám barvy. Vzorky m. longissimus lumborum et thoracis z hovězích půlek zdravých býků byly ozářeny zářením gamma 60Co dávkami 1 kGy, 2,5 kGy a 5 kGy. Měření barvy bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Superchroma S-Spex v systému CIELAB. Ke statisticky významné změně došlo pouze u parametru L* při dávkách 2,5 a 5 kGy a u parametru b* dávky 2,5 kGy. Byla také sledována závislost působení atmosférického kyslíku na změnu barvy. Vliv expozice kyslíku byl vyšší u parametru L* než u a* a b*. U parametru L* byl nalezen statisticky významný rozdíl mezi křivkami a u ozářeného masa bylo prokázáno snížení světlosti.
Název v anglickém jazyce
Effect of ionizing radiation on beef
Popis výsledku anglicky
Sensory changes in meat can be caused by various technological modifications, such as radiation treatment of meat. The effect of beef irradiation was studied in relation to color changes. Longissimus lumborum et thoracis specimens of bulls of healthy bulls were irradiated with gamma 60Co with doses of 1 kGy, 2.5 kGy and 5 kGy. The color measurements were performed with a portable spectrophotometer Superchroma-Spex in the CIELAB system. A statistically significant change occurred only with the L * parameter at doses of 2.5 and 5 kGy and with the b * dose of 2.5 kGy. The dependence of atmospheric oxygen on color change was also monitored. The effect of oxygen exposure was higher for the L * parameter than for a * and b *. For the L * parameter, a statistically significant difference between the curves was found and the irradiation showed a decrease in brightness.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—