Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876406" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876406 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Výlisky z rakytníku představují vysoce hodnotný produkt, který obsahuje, kromě řady nutričně významných obsahových látek, i značný podíl nutričně velmi kvalitního oleje. Krmná směs obsahovala 1 % a 2 % výlisků. Stanovení barvy se provádělo spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Změny parametrů barvy žloutků při zkrmování rakytníkových výlisků jsou u parametrů L* a a* statisticky významné (? = 0,05). Největší relativní rozdíl je ve zvýšení hodnoty u parametru a*, významný posun do červené oblasti. Je zřejmé, že zkrmování rakytníkových výlisků vede k pozitivní změně barvy žloutků, které jsou tmavší a více oranžové, což ocení především spotřebitel.
Název v anglickém jazyce
Influence of the feeding sea-buckthorn pomace on the colour of the egg yolk
Popis výsledku anglicky
Sea-buckthorn pomace is a very valuable product which contains not only important nutrients but also high-quality oils. The feeding mixture contained 1% and 2% of sea ? buckthorn pomace. Colour was determined in the CIELAB system using the portable spectrophotometer Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Colour parameters of the egg yolk such as L* and a* changed significantly (? = 0.05). The largest relative difference is in the increase of the value for parameter a *, a significant shift to the red area. It is obvious that the feeding of Sea-buckthorn pomace leads to a positive change of yolks, which are darker and more orange, which is especially appreciated by the consumer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
211-215
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
16. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—