Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876406" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876406 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výlisky z rakytníku představují vysoce hodnotný produkt, který obsahuje, kromě řady nutričně významných obsahových látek, i značný podíl nutričně velmi kvalitního oleje. Krmná směs obsahovala 1 % a 2 % výlisků. Stanovení barvy se provádělo spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Změny parametrů barvy žloutků při zkrmování rakytníkových výlisků jsou u parametrů L* a a* statisticky významné (? = 0,05). Největší relativní rozdíl je ve zvýšení hodnoty u parametru a*, významný posun do červené oblasti. Je zřejmé, že zkrmování rakytníkových výlisků vede k pozitivní změně barvy žloutků, které jsou tmavší a více oranžové, což ocení především spotřebitel.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the feeding sea-buckthorn pomace on the colour of the egg yolk

  • Popis výsledku anglicky

    Sea-buckthorn pomace is a very valuable product which contains not only important nutrients but also high-quality oils. The feeding mixture contained 1% and 2% of sea ? buckthorn pomace. Colour was determined in the CIELAB system using the portable spectrophotometer Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Colour parameters of the egg yolk such as L* and a* changed significantly (? = 0.05). The largest relative difference is in the increase of the value for parameter a *, a significant shift to the red area. It is obvious that the feeding of Sea-buckthorn pomace leads to a positive change of yolks, which are darker and more orange, which is especially appreciated by the consumer.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    211-215

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku