Obsah Arzenu v rybách z rybochovných objektů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001051" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001051 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12610/06:00006923
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah Arzenu v rybách z rybochovných objektů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit koncentraci As ve svalovině tržních kaprů z 5 rybníků a tržních pstruhů z 9 pstruhařství a sledovat změny koncentrace během růstu od jiker až do tržní velikosti. Koncentrace As v tržních kaprech byla velmi nízká, max. stanovená konc. Byla 0,2 mg.kg-1 . Koncentrace As u tržních pstruhů byla vysoká, pohybovala se v rozmezí 0,4 - 2,4 mg.kg-1. Koncentrace As u pstruhů se zvyšovala nejvíce v první polovině růstu, pak stagnovala a v konečné fázi dokonce snižovala až na hodnoty 1,4 - 0,9 mg.kg-1. Obsah As závisí na druhu krmiva.
Název v anglickém jazyce
Content of Arsenic in fish from aquaculture facility
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine and to assess the content of arsenic in muscle of marketable carps (Cyprinus carpio) from five ponds of South and West Bohemia and in muscle of market-ready rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) from nine trout farms and consider an alteration of the concentration of arsenic during their grow up (from fish egg to marketable size). The content of arsenic in muscle of marketable carps was low, the maximal determined value was 0.2 mg.kg-1. Unlike this the content of arsenic in muscle of market-ready rainbow trout was high, measured values were ranging between 0.4 - 2.4 mg.kg-1. The content of arsenic for the rainbow trout was increasing in the first half of their grow up (0.2 - 1.4 mg.kg-1), a visible stagnancy and decrease followed (1.4 - 0.9 mg.kg-1). The reason for the high values of arsenic is supposed to be the feed. ( 1.7 - 4.1 mg.kg-1)
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
149-152
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—