Mikroskopická charakteristika drůbežího strojně odděleného masa s ohledem na druh použité výchozí suroviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001163" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001163 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikroskopická charakteristika drůbežího strojně odděleného masa s ohledem na druh použité výchozí suroviny
Popis výsledku v původním jazyce
Strojně oddělené maso bývá označováno jako velmi nestandardní surovina. Literatura poukazuje na možné tři jakostní problémy, a to na obsah kostních úlomků, neúdržnost a možné změny senzorických vlastností. Úplné zavržení této suroviny by bylo ovšem velmineekonomické a zbytečné. V současné době jsou používány šetrnější technologie a tak získaná surovina obsahuje málo vápníku (kostních úlomků) a strukturou se velmi podobá mletému masu. Celkem bylo histologicky vyšetřeno 5 skupin po 21 vzorcích drůbežíhostrojně odděleného masa získaných z různých surovin a na zařízení STORK. Cílem vyšetření bylo prostudování mikroskopické stavby a posouzení změn jednotlivých druhů tkání a zjištění množství kostních úlomků.
Název v anglickém jazyce
Microscopic characteristics of mechanically deboned poultry meat regarding the kind of used starting raw
Popis výsledku anglicky
Mechanically deboned meat used to be expressed as a very substandard raw material. Literature shows three possible quality problems, namely the content of bone fragments, unkeptability and possible changes of sensorial attributes. Complete rejection of this material would be of course very uneconomical and unnecessary. There are more considerate technologies used today, thus the acquired material contains few calcium (bone fragments) and ist structure is very similar to mincemeat. Five groups of twentyone mechanically deboned poultry meat samples acquired from different raw materials and on the STORK device have been examined histologically altogether. The objective was to study microscopic structure, consider the changes of particular tissue types andto ascertain the amount of bone fragments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXVII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-024-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
127-130
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—