Obsah biogenních aminů v balené bažantí svalovině
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah biogenních aminů v balené bažantí svalovině
Popis výsledku v původním jazyce
Po dobu 4 týdnů byla sledována tvorba biogenních aminů (BA) v prsní a stehenní svalovině bažantů při dvou způsobech balení v modifikované atmosféře (MAP) (25 % CO2 + 75 % N2 (A) a 25 % CO2 + 75 % O2 (B)). Putrescin (PUT) byl hlavní BA, který se tvořil uvzorků balených ve dvou atmosférách. Kadaverin (CAD) byl detekován v malých množstvích během celé doby skladování. Byly zjištěny významné hladiny (7,3 mg/kg) tyraminu (TYR) ve 4 týdnu skladování, ale pouze u stehenní svaloviny. Histamin (HIS) a tryptamin(TRY) byly stanoveny pouze ve stopových koncentracích, fenyletylamin nebyl vůbec detekován. Vzorky obsahovaly více sperminu (SPN) než spermidinu (SPD) a to u obou způsobech balení v modifikované atmosféře (MAP). S teplotou skladování, klesaly hladiny sperminu, kdežto obsah spermidinu zůstával stalý, takže poměr těchto dvou BA může sloužit jako indikátor čerstvosti masa bažantů. U vzorků uchovávaných v modifikované atmosféře ?B? byl obsah BA vyšší něž při balení v atmosféře ?A?.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines content in packaged pheasant muscle
Popis výsledku anglicky
The formation of biogenic amines (BA) of a pheasant breast and thigh meat stored under two modified atmosphere packaging (MAP) ( 25 % CO2 + 75 % N2 (A) and 25 % CO2 + 75 % O2 (B)) was studied for up 4 weeks. Putrescine (PUT) was the main amine formed inboth MA-packaged pheasant samples. Cadaverine (CAD) was detected in small contents during all the time of storage. Significant levels (7.3 mg/kg) of tyramine (TYR) were detected at 4 weeks of storage, but only in thigh meat. Histamine (HIS) and tryptamine (TRY) were detected in trace concentrations only, phenylethylamine wasn´t detected at all. Spermine (SPN) was found in higher amounts as compared to spermidine (SPD) in both MA-samples. Levels of SPN decreased with storage time, whereas SPD contents stay consistent, so ? these two amines can be used as indicator of fresh pheasant meat quality. In samples stored in MAP ?B? BA content was higher as in those stored in MAP ?A?.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
357-361
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—