Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah biogenních aminů v balené bažantí svalovině

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001307 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah biogenních aminů v balené bažantí svalovině

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Po dobu 4 týdnů byla sledována tvorba biogenních aminů (BA) v prsní a stehenní svalovině bažantů při dvou způsobech balení v modifikované atmosféře (MAP) (25 % CO2 + 75 % N2 (A) a 25 % CO2 + 75 % O2 (B)). Putrescin (PUT) byl hlavní BA, který se tvořil uvzorků balených ve dvou atmosférách. Kadaverin (CAD) byl detekován v malých množstvích během celé doby skladování. Byly zjištěny významné hladiny (7,3 mg/kg) tyraminu (TYR) ve 4 týdnu skladování, ale pouze u stehenní svaloviny. Histamin (HIS) a tryptamin(TRY) byly stanoveny pouze ve stopových koncentracích, fenyletylamin nebyl vůbec detekován. Vzorky obsahovaly více sperminu (SPN) než spermidinu (SPD) a to u obou způsobech balení v modifikované atmosféře (MAP). S teplotou skladování, klesaly hladiny sperminu, kdežto obsah spermidinu zůstával stalý, takže poměr těchto dvou BA může sloužit jako indikátor čerstvosti masa bažantů. U vzorků uchovávaných v modifikované atmosféře ?B? byl obsah BA vyšší něž při balení v atmosféře ?A?.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines content in packaged pheasant muscle

  • Popis výsledku anglicky

    The formation of biogenic amines (BA) of a pheasant breast and thigh meat stored under two modified atmosphere packaging (MAP) ( 25 % CO2 + 75 % N2 (A) and 25 % CO2 + 75 % O2 (B)) was studied for up 4 weeks. Putrescine (PUT) was the main amine formed inboth MA-packaged pheasant samples. Cadaverine (CAD) was detected in small contents during all the time of storage. Significant levels (7.3 mg/kg) of tyramine (TYR) were detected at 4 weeks of storage, but only in thigh meat. Histamine (HIS) and tryptamine (TRY) were detected in trace concentrations only, phenylethylamine wasn´t detected at all. Spermine (SPN) was found in higher amounts as compared to spermidine (SPD) in both MA-samples. Levels of SPN decreased with storage time, whereas SPD contents stay consistent, so ? these two amines can be used as indicator of fresh pheasant meat quality. In samples stored in MAP ?B? BA content was higher as in those stored in MAP ?A?.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    357-361

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku