Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001401" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky experimentu ukazují na pozitivní vliv ošetření krmných směsí kyselinou kaprylovou v dávce 5 g/kg směsi. Tento pozitivní vliv se projevil zvýšenou růstovou intenzitou kuřat, kdy na konci výkrmu vykazovala kuřata nejvyšší porážkovou hmotnost při nižší (u BR1) nebo srovnatelné konverzi krmiva (u BR1 + BR2) za celý výkrmový proces a při nejnižším úhynu kuřat. Testovaný kmen Campylobacter jejuni subsp. jejuni sice vykazoval vysokou infekčnost (postupně se nákaza rozšířila i na negativní kontrolu), ale malou patogenitu, protože i u ifikovaných kuřat nevyvolal klinické příznaky onemocnění. Podávaná kyselina kaprylová sice nezabránila infekci, ale výrazně zbrzdila její rozvoj. Jednotný závěr lze však vyslovit až po realizaci dalších experimentů.

  • Název v anglickém jazyce

    Testing of the effect of caprylic acid in feed on performance and state of health of fattening chickens infected with campylobacter jejuni

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to evaluate the effect of long-term continual administration of caprylic acid included in feed mixture on performance, health and course of the infection in fattening broiler chickens intentionally infected perorally with pathogenic culture of Campylobacter jejuni during the fattening. The results show the positive effect of the feed mixture treated with caprylic acid in dose of 5.0 g . kg-1 of feed mixture on performance and reduction of population density of Campylobacterjejuni subs. jejuni in the digestive tract of fattening chickens. This positive effect was proved by increased grow intensity of chickens; at the end of the experiment, chickens showed the highest slaughter weights in lower (in BR1) or similar feed conversions (in Br1 + BR2) over the whole fattening period, and when chicken mortality was the lowest.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3134" target="_blank" >QF3134: Použití mastných kyselin s antimikrobiálním účinkem k náhradě krmných antibiotik u hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    129-133

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku