Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001401" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky experimentu ukazují na pozitivní vliv ošetření krmných směsí kyselinou kaprylovou v dávce 5 g/kg směsi. Tento pozitivní vliv se projevil zvýšenou růstovou intenzitou kuřat, kdy na konci výkrmu vykazovala kuřata nejvyšší porážkovou hmotnost při nižší (u BR1) nebo srovnatelné konverzi krmiva (u BR1 + BR2) za celý výkrmový proces a při nejnižším úhynu kuřat. Testovaný kmen Campylobacter jejuni subsp. jejuni sice vykazoval vysokou infekčnost (postupně se nákaza rozšířila i na negativní kontrolu), ale malou patogenitu, protože i u ifikovaných kuřat nevyvolal klinické příznaky onemocnění. Podávaná kyselina kaprylová sice nezabránila infekci, ale výrazně zbrzdila její rozvoj. Jednotný závěr lze však vyslovit až po realizaci dalších experimentů.
Název v anglickém jazyce
Testing of the effect of caprylic acid in feed on performance and state of health of fattening chickens infected with campylobacter jejuni
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to evaluate the effect of long-term continual administration of caprylic acid included in feed mixture on performance, health and course of the infection in fattening broiler chickens intentionally infected perorally with pathogenic culture of Campylobacter jejuni during the fattening. The results show the positive effect of the feed mixture treated with caprylic acid in dose of 5.0 g . kg-1 of feed mixture on performance and reduction of population density of Campylobacterjejuni subs. jejuni in the digestive tract of fattening chickens. This positive effect was proved by increased grow intensity of chickens; at the end of the experiment, chickens showed the highest slaughter weights in lower (in BR1) or similar feed conversions (in Br1 + BR2) over the whole fattening period, and when chicken mortality was the lowest.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3134" target="_blank" >QF3134: Použití mastných kyselin s antimikrobiálním účinkem k náhradě krmných antibiotik u hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
129-133
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—