Bezpečnost a kvalita mléčných výrobků z hlediska obsahu biogenních aminů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001741" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001741 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpečnost a kvalita mléčných výrobků z hlediska obsahu biogenních aminů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit zastoupení a koncentrace biogenních aminů v mléčných výrobcích dostupných a konzumovaných obchodní síti v ČR. BA v těchto sýrech byly stanoveny jako dansylderiváty po jejich extrakci ze vzorku metodou RP-HPLC s fluorometrickoudetekcí. Koncentrace sledovaných BA se pohybovaly v rozmezí jednotek až několika set mg.kg-1, nejvíce zastoupeny byly a nejvyšších koncentrací dosahovaly tyramin, putrescin a kadaverin, následovány histaminem.
Název v anglickém jazyce
Safety and duality of dairy products from the point of view of content of biogenic amines
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate the profiles and content of biogenic amines (BA) in dairy products of Czech market. BA content was established after extraction from cheese as dansylchloride derivates using RP-HPLC metod with fluorometric detection.Tyramine and putrescine were detected as the principal BA, followed by cadaverine and histamine.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-049-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—