Monitoring of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002183 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Monitoring Listeria spp. a Listeria monocytogenes v rybích výrobkoch
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom tejto štúdie bolo posúdiť výskyt Listeria spp. a Listeria monocytogenes v rybích výrobkoch určených k priamej spotrebe. Celkovo bolo vyšetrených 70 vzoriek rôzných rybích výrobkov pochádzajúcich z tržnej siete v Brně. Detekcia a stanovenie počtu L. monocytogenes bolo vykonávané podľa ČSN EN ISO 11290-1 a 11290-2. Kolónie suspektné ako Listeria spp. boli následne konfirmované a druhovo identifikované pomocou molekulárnych metód. Prítomnosť Listeria spp. bola zaznamenána u 7 (10%) vzoriek, Listeriamonocytogenes bola identifikována u 5 (7,1%) vzoriek. U jednej vzorky bola zaznamenána zmesná kontaminácia druhy L. monocytogenes a L. innocua. Hoci bol výskyt L. monocytogenes vo výrobkoch určených k priamej spotrebe potvrdený, ani u jednej z pozitívnych vzoriek kontaminácia nepresiahla úroveň 100 KTJ / g.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the prevalence of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products. Generally, 70 samples of various fish products from retail market in Brno were examined. Detection and enumeration of L. monocytogenes was performed according to CSN EN ISO 11290-1 and 11290-2. Colonies suspected as Listeria spp. were subsequently confirmed and identified by molecular methods. Listeria spp. were detected in 7 (10%) samples and Listeria monocytogenes was subsequently identified in 5 (7,1%) samples. One sample contaminated with L. monocytogenes contained L. innocua as well. In addition, another two samples were contaminated only with L. innocua. Although L. monocytogenes was detected in fish products at retaillevel, contamination did not exceed levels of 100 CFU/g in all of the positive samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXX.
ISBN
978-80-7148-060-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
15. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—