Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring Listeria spp. a Listeria monocytogenes v rybích výrobkoch

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cieľom tejto štúdie bolo posúdiť výskyt Listeria spp. a Listeria monocytogenes v rybích výrobkoch určených k priamej spotrebe. Celkovo bolo vyšetrených 70 vzoriek rôzných rybích výrobkov pochádzajúcich z tržnej siete v Brně. Detekcia a stanovenie počtu L. monocytogenes bolo vykonávané podľa ČSN EN ISO 11290-1 a 11290-2. Kolónie suspektné ako Listeria spp. boli následne konfirmované a druhovo identifikované pomocou molekulárnych metód. Prítomnosť Listeria spp. bola zaznamenána u 7 (10%) vzoriek, Listeriamonocytogenes bola identifikována u 5 (7,1%) vzoriek. U jednej vzorky bola zaznamenána zmesná kontaminácia druhy L. monocytogenes a L. innocua. Hoci bol výskyt L. monocytogenes vo výrobkoch určených k priamej spotrebe potvrdený, ani u jednej z pozitívnych vzoriek kontaminácia nepresiahla úroveň 100 KTJ / g.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the prevalence of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in ready-to-eat fish products. Generally, 70 samples of various fish products from retail market in Brno were examined. Detection and enumeration of L. monocytogenes was performed according to CSN EN ISO 11290-1 and 11290-2. Colonies suspected as Listeria spp. were subsequently confirmed and identified by molecular methods. Listeria spp. were detected in 7 (10%) samples and Listeria monocytogenes was subsequently identified in 5 (7,1%) samples. One sample contaminated with L. monocytogenes contained L. innocua as well. In addition, another two samples were contaminated only with L. innocua. Although L. monocytogenes was detected in fish products at retaillevel, contamination did not exceed levels of 100 CFU/g in all of the positive samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXX.

  • ISBN

    978-80-7148-060-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské pleso

  • Datum konání akce

    15. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku