Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Barva srnčí zvěřiny z různých partií jatečně upraveného těla

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002188" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002188 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Barva srnčí zvěřiny z různých partií jatečně upraveného těla

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnocení barvy masa srnčí zvěře použitím systému CIELAB a analýzy hemových barviv v různých částech usmrceného zvířete. Barevné parametry (L* - světlost, a* - červenost, b* - žlutost) a hemové barviva (Horsneyho metoda) byly měřeny v mase z hřbetu, kýty a krku. Vzorky pocházely ze samců srnčí zvěře (Capreolus capreolus L.) střelených v Pardubickém kraji (Česká republika) v červnu 2009. Nalezli jsme rozdíly mezi hřbetem a kýtou v barevném parametru * (P < 0,01) a v množství hemových barviv (P < 0,05). Svalovina kýty měla nejvyšší L* hodnotu (světlost), nejnižší a* hodnotu (červenání) a nejnižší b* hodnotu (žlutost).

  • Název v anglickém jazyce

    Roe deer meat colour from different parts of carcass

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate colour of roe deer meat by using system CIELAB and analysis of haem pigment in different parts of carcass. Colour parameters (L* - lightness, a* - redness, b* - yellowness) and haem pigment (Horsney method) were measured in meat from loin, leg and neck. Samples came from male roe deer (Capreolus capreolus L.) shot in area of Pardubice district (Czech Republic) in June 2009. We found differences between loin and leg in colour parameter a* (P < 0.01) and amount of haem pigment (P < 0.05). Leg muscle had the highest L* value (lightness), the lowest a* value (redness) and the lowest b* value (yellowness).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-081-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku