Barevné charakteristiky zvěřiny v porovnání s masem hospodářských zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002970" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002970 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevné charakteristiky zvěřiny v porovnání s masem hospodářských zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnocení barvy a hodnoty pH různých druhů masa. Pro tento pokus bylo použito maso volně žijící zvěře (jelení, dančí, mufloní a černé zvěře), které bylo porovnáváno s masem hovězím a vepřovým. Barevné parametry (L* - světlost, a* - podílčervené barvy, b* - podíl žluté barvy), obsah hemových pigmentů (Horsneyova metoda) a hodnoty pH byly měřeny na mase pocházejícím z kýty. Zjistili jsme rozdíly v barvě mezi vepřovým masem a masem černé zvěře, srnčí, daňčí, jelení a mufloní maso bylo tmavší než maso hovězí. Nejméně hemových barviv jsme zaznamenali ve vepřovém mase. Nezjistili jsme rozdíly v podílu červené barvy a hodnotách pH. Hodnoty pH se výrazně neliší při porovnání jednotlivých druhů a vliv pH na barvu nevýrazný.
Název v anglickém jazyce
Colour characteristics of game meat compared to the meat from livestock
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluated colour and pH of different meat. For this intention was used the game meat (red deer, roe deer, fallow deer, moufflon and wild boar), which was compared with beef and pork. Colour parameters (L* - lightness, a* - redness, b* - yellowness), haem pigment (Horsney method) and pH value were measured in meat from leg. We found differences between pork meats a wild boar meat in colour, meat from roe deer, fallow deer, red deer a moufflon were darker then beef meat. The least amount of heam pigment we found in pork meat. We did not found differences between yellowness and pH value. pH value for all measured species did not differ significantly and affect the colour is dull.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
speciální
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—