Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Barevné charakteristiky zvěřiny v porovnání s masem hospodářských zvířat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002970" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002970 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Barevné charakteristiky zvěřiny v porovnání s masem hospodářských zvířat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo hodnocení barvy a hodnoty pH různých druhů masa. Pro tento pokus bylo použito maso volně žijící zvěře (jelení, dančí, mufloní a černé zvěře), které bylo porovnáváno s masem hovězím a vepřovým. Barevné parametry (L* - světlost, a* - podílčervené barvy, b* - podíl žluté barvy), obsah hemových pigmentů (Horsneyova metoda) a hodnoty pH byly měřeny na mase pocházejícím z kýty. Zjistili jsme rozdíly v barvě mezi vepřovým masem a masem černé zvěře, srnčí, daňčí, jelení a mufloní maso bylo tmavší než maso hovězí. Nejméně hemových barviv jsme zaznamenali ve vepřovém mase. Nezjistili jsme rozdíly v podílu červené barvy a hodnotách pH. Hodnoty pH se výrazně neliší při porovnání jednotlivých druhů a vliv pH na barvu nevýrazný.

  • Název v anglickém jazyce

    Colour characteristics of game meat compared to the meat from livestock

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluated colour and pH of different meat. For this intention was used the game meat (red deer, roe deer, fallow deer, moufflon and wild boar), which was compared with beef and pork. Colour parameters (L* - lightness, a* - redness, b* - yellowness), haem pigment (Horsney method) and pH value were measured in meat from leg. We found differences between pork meats a wild boar meat in colour, meat from roe deer, fallow deer, red deer a moufflon were darker then beef meat. The least amount of heam pigment we found in pork meat. We did not found differences between yellowness and pH value. pH value for all measured species did not differ significantly and affect the colour is dull.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    speciální

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus