Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality parameters of chicken broiler raw and cooked meat depending on their sex

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002204" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality parameters of chicken broiler raw and cooked meat depending on their sex

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of this study was to compare the quality parameters of chicken breast meat depending on their sex, to evaluate individual quality parameters and to find relationships between those individual parameters. Three groups (A, B and C) of commercial meat-type hybrid broilers ROSS 308 (10 males and 10 females from each group) were used for colour measurement (CIE L*a*b*), pH, chemical analysis (amount of dry matter, fat and collagen) and texture (shear force, hardness, cohesiveness). Cooked meatparameters (texture, colour, pH and chemical parameters) were measured after heat treatment (80°C, 30 min). In all groups there was possible to prove raw meat differences between sex only in the following parameters: carcass weight (A group P < 0.01, B and C group P < 0.001), breast weight (A group P < 0.01, B and C group P < 0.001) and pH value (A group P < 0.05, B group P < 0.001, C group P < 0.01). There were found differences (P < 0.05) between sex in texture parameters (hard

  • Název v anglickém jazyce

    Quality parameters of chicken broiler raw and cooked meat depending on their sex

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to compare the quality parameters of chicken breast meat depending on their sex, to evaluate individual quality parameters and to find relationships between those individual parameters. Three groups (A, B and C) of commercial meat-type hybrid broilers ROSS 308 (10 males and 10 females from each group) were used for colour measurement (CIE L*a*b*), pH, chemical analysis (amount of dry matter, fat and collagen) and texture (shear force, hardness, cohesiveness). Cooked meatparameters (texture, colour, pH and chemical parameters) were measured after heat treatment (80°C, 30 min). In all groups there was possible to prove raw meat differences between sex only in the following parameters: carcass weight (A group P < 0.01, B and C group P < 0.001), breast weight (A group P < 0.01, B and C group P < 0.001) and pH value (A group P < 0.05, B group P < 0.001, C group P < 0.01). There were found differences (P < 0.05) between sex in texture parameters (hard

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270290300017

  • EID výsledku v databázi Scopus