Změny v chemickém složení organických substancí a energetické hodnoty těla kuřat v průběhu výkrmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002217" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002217 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v chemickém složení organických substancí a energetické hodnoty těla kuřat v průběhu výkrmu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledování změn organických substancí těla brojlerových kuřat v průběhu výkrmu, hybridní kombinace COBB 500. Analýzy těl kuřat byly prováděny 1., 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35. a 40. den věku. Z jednotlivých analýz bylo provedeno stanovení obsahu sušiny, obsahu hrubého proteinu, obsahu hrubého tuku a obsahu energie. Z výsledků sledování vyplývá, že v průběhu výkrmu brojlerových kuřat dochází k výrazným změnám v chemickém složení jejich těla. Tyto změny jsou charakteristické postupným poklesem tělesné sušiny, proteinů a tuku do 5. dne věku kuřat Od 5. dne věku kuřat dochází k prudkému vzrůstu sušiny těla, a s tím korespondujícím i vzestupem hrubého proteinu a somatických tuků prakticky až do 40. dne věku kuřat. K nejintenzivnějším změnám dochází především v období od 5. do 15 dne věku kuřat. Výsledky dokládají i fakt, že velmi významným faktorem, který ovlivňuje intenzitu těchto změn je pohlaví kuřat. S těmito popsanými změnami v chemismu úzce koreluje i energetická ho
Název v anglickém jazyce
Changes in chemical-composition of organic substances and energy values of chicken body during broiler fattening
Popis výsledku anglicky
The objective was to monitor changes in organic substances in broiler bodies during their fattening, the experiment involved broiler hybrids COBB 500. The analyses of chicken bodies were performed at 1, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 days of age. Theseanalyses included the assessment of dry matter, crude protein content, crude fat content, and gross energy values. Results of our study showed that during broiler fattening, there were significant changes in chemical composition of chicken body.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—