Vliv čistého a surového glycerolu v dietě na užitkovost brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002878" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002878 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv čistého a surového glycerolu v dietě na užitkovost brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Do pokusu bylo zařazeno 180 jednodenních kuřat masného hybrida kombinace ROSS 308. U krmných směsí určených pro pokusné skupiny kuřat bylo 50 % sojového oleje nahrazeno čistým nebo surovým glycerolem v poměru 1:2. Kuřata obou pohlaví pokusných skupin, kterým byly podávány krmné směsi s glycerolem, dosáhla 15. a 40. den výkrmu, statisticky průkazně vyšší (P <= 0.05; P <= 0.01) průměrnou živou hmotnost ve srovnání se skupinou kontrolní. Rozdíly mezi průměrnou hmotností jatečně opracovaného těla u skupinykontrolních kuřat a pokusnými skupinami kuřat byly vysoce průkazné (P <= 0.01). Ve výtěžnosti jatečně opracovaného těla nebyly mezi kontrolou a pokusnými skupinami průkazné rozdíly. Použití glycerolu nemělo negativní vliv na zdravotní stav kuřat.
Název v anglickém jazyce
The effect of pure and raw glycerol in diet on production parameters of broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The experiment involved 180 one-day-old meat type ROSS 308 hybrid combination broiler chickens. In feeding mixtures for experimental groups of chickens, 50 % of soybean oil was replaced with pure or raw glycerol at a ratio of 1:2. On 15 and 40 day of fattening, chickens of both genders in the experimental groups fed by feeding mixtures containing glycerol showed significantly higher (P <= 0.05; P <= 0.01) average live weight as compared to the control group. Differences between average carcass weight inthe control and experimental groups were highly significant (P <= 0.01). There were no significant differences between the control and experimental groups in slaughter yield. The inclusion of glycerol did not have negative effect on the health state ofchickens.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—