Hodnocení změn svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného v modifikované atmosféře plynů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002965" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002965 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení změn svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného v modifikované atmosféře plynů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo hodnocení proteolytických a hydrolytických změn ve svalovině filetů lososa balených do modifikované atmosféry (MA); kontrolní MA: 70 % N2 + 30 % CO2, experimentální MA: 80 % O2 + 20 % CO2. Celkem bylo vyšetřeno 192 vzorků skladovaných při teplotě 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly prováděny 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Sledovány byly fyzikálně chemické změny (pH, TVBN-celkové těkavé dusíkaté báze, N-TMA-dusík-trimethylamin a FFA-volné mastné kyseliny) a indikátory čerstvosti. Proteolytické a hydrolytické procesy byly intenzivnější u kontrolní skupiny vzorků balených v MAP 70% N2 + 30% CO2.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of changes in muscle of salmon (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere of gases
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evualuate the proteolytic and hydrolytic changes in muscle tissue of salmon fillets packaged in modified atmosphere (MA); control MA: 70 % N2 + 30 % CO2, experimental MA: 80 % O2 + 20 % CO2. Total of 192 samples were examinedafter storage at cold temperature 2 +/- 2 °C. Laboratory analysis were conducted 1., 5., 7., 9., 12. a 14. day of storage. Physicochemical ganges (pH, TVBN-Total Volatile Basic Nitrogen, N-TMA-Nitrogen-Trimethylamin and FFA-Free Fatty Acids) as indicators of freshness were determined. The proteolytic and hydrolytic processes in salmon fillets were more intense in the control group of samples packaged in MAP 70% N2 + 30% CO2.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days
ISBN
978-80-7305-121-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—