Vliv složení modifikované atmosféry plynů na oxidační procesy svaloviny lososa (Salmo salar L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002964" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002964 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv složení modifikované atmosféry plynů na oxidační procesy svaloviny lososa (Salmo salar L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo posoudit oxidační změny v mase lososa (Salmo salar L.) baleném v modifikované atmosféře 80 % O2 + 20 % CO2 (pokusná skupina) a porovnat je se změnami, ke kterým došlo ve vzorcích lososa balených v modifikované atmosféře 70 % N2 + 30% CO2 (kontrolní skupina). Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2+/- 2 °C. Chemická analýza (stanovení peroxidového čísla a malondialdehydu) byla prováděna 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Atmosféra 80 % O2 + 20 % CO2 negativním způsobem ovlivnila průběh sledovaných oxidačních procesů, které byly u vzorků balených v atmosféře 70 % N2 + 30 % CO2 méně výrazné. Toto zjištění potvrdily i statisticky významně vyšší hodnoty (P < 0,01) peroxidového čísla u experimentální skupiny vzorků, zaznamenané 5., 9., 12. a 14. den skladování.
Název v anglickém jazyce
Influence of modified atmosphere gas on oxidation processes of lipid in tissue Salmon (Salmo salar L.)
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate oxidation changes of lipid in the meat of salmon (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere 80 % O2 + 20 % CO2 (experimental group) and to compare them with changes occurring in salmon samples packed by modifiedatmosphere 70 % N2 + 30 % CO2 (control group). Samples were stored at refrigerating temperature 2 +/- 2 °C. Chemical analysis as determination of (Peroxide value) and malondialdehyde were conducted 1., 5., 7., 9., 12 and 14. day of storage. The resultsof further analysis proved a negative influence modified atmosphere 80 % O2 + 20 % CO2 on oxidation processes that were less intense in samples packed in modified atmosphere 70 % N2 + 30 % CO2. It has been proved by a increased (P > 0.01) peroxide content on the day 5., 9. 12. and 14. day of storage at the experimental samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—