Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv složení modifikované atmosféry plynů na oxidační procesy svaloviny lososa (Salmo salar L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002964" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002964 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv složení modifikované atmosféry plynů na oxidační procesy svaloviny lososa (Salmo salar L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo posoudit oxidační změny v mase lososa (Salmo salar L.) baleném v modifikované atmosféře 80 % O2 + 20 % CO2 (pokusná skupina) a porovnat je se změnami, ke kterým došlo ve vzorcích lososa balených v modifikované atmosféře 70 % N2 + 30% CO2 (kontrolní skupina). Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2+/- 2 °C. Chemická analýza (stanovení peroxidového čísla a malondialdehydu) byla prováděna 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Atmosféra 80 % O2 + 20 % CO2 negativním způsobem ovlivnila průběh sledovaných oxidačních procesů, které byly u vzorků balených v atmosféře 70 % N2 + 30 % CO2 méně výrazné. Toto zjištění potvrdily i statisticky významně vyšší hodnoty (P < 0,01) peroxidového čísla u experimentální skupiny vzorků, zaznamenané 5., 9., 12. a 14. den skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of modified atmosphere gas on oxidation processes of lipid in tissue Salmon (Salmo salar L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate oxidation changes of lipid in the meat of salmon (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere 80 % O2 + 20 % CO2 (experimental group) and to compare them with changes occurring in salmon samples packed by modifiedatmosphere 70 % N2 + 30 % CO2 (control group). Samples were stored at refrigerating temperature 2 +/- 2 °C. Chemical analysis as determination of (Peroxide value) and malondialdehyde were conducted 1., 5., 7., 9., 12 and 14. day of storage. The resultsof further analysis proved a negative influence modified atmosphere 80 % O2 + 20 % CO2 on oxidation processes that were less intense in samples packed in modified atmosphere 70 % N2 + 30 % CO2. It has been proved by a increased (P > 0.01) peroxide content on the day 5., 9. 12. and 14. day of storage at the experimental samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-104-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku