Moderní metody v analýze potravin a surovin (nejen) rostlinného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A43870797" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:43870797 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Moderní metody v analýze potravin a surovin (nejen) rostlinného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Laboratorní analýza je součástí hodnocení potravin a potravinářských surovin v rámci celého potravinového řetězce, a její výsledky umožňují zhodnocení nutriční a senzorické kvality výrobků, potravin a surovin, technologickou kvalitu, falšování potravin,a zejména posouzení bezpečnosti aspektů potravin a jejich složek ve vztahu ke zdraví. Z analytického hlediska potravin a potravinových surovin představuje velmi různorodý materiál. Vývoj v laboratorní diagnostice se posouvá směrem k použití sofistikovanějších, citlivých a přesných přístrojů v laboratoři. Vhodnost jednotlivých postupů vyšetření (chemické, biochemické, mikroskopické, elektroforetické, imunochemické, histochemie, imunohistochemie, chromatografické, spektroskopické, senzorické) závisí na látkách nebo surovinách, které mají být identifikovány. Přesná metodiky jsou uvedeny v národních a evropských normách a jsou závazné pro všechny laboratoře.
Název v anglickém jazyce
Modern methods in analysis of food stuffs and raw materials of (not only) plant origin
Popis výsledku anglicky
Laboratory analysis is a part of evaluation of food stuffs and food raw materials within the whole food chain and its results allow for evaluation of nutritional and sensory product quality, food stuffs and raw materials technological quality, food adulteration, and in particular, examination of safety aspects of food stuffs and their ingredients in relation to health. From the analytical point of view, food stuffs and food raw materials represent a highly diverse material. Development in laboratory diagnostics is shifting towards more and more sophisticated, sensitive, and accurate instrumentation in the laboratory. Suitability of individual method application (chemical, biochemical, microscopic, electrophoretic, immunochemical, histochemistry, immunohistochemistry, chromatographic, spectroscopic, sensoric) depends on the substance or raw material that needs to be identified. The exact methodology protocols are specified in both, national and European standards, and they are obligator
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín : Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
978-80-552-0350-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
22-25
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
24. 3. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—