Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moderní metody v analýze potravin a surovin (nejen) rostlinného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A43870797" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:43870797 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Moderní metody v analýze potravin a surovin (nejen) rostlinného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laboratorní analýza je součástí hodnocení potravin a potravinářských surovin v rámci celého potravinového řetězce, a její výsledky umožňují zhodnocení nutriční a senzorické kvality výrobků, potravin a surovin, technologickou kvalitu, falšování potravin,a zejména posouzení bezpečnosti aspektů potravin a jejich složek ve vztahu ke zdraví. Z analytického hlediska potravin a potravinových surovin představuje velmi různorodý materiál. Vývoj v laboratorní diagnostice se posouvá směrem k použití sofistikovanějších, citlivých a přesných přístrojů v laboratoři. Vhodnost jednotlivých postupů vyšetření (chemické, biochemické, mikroskopické, elektroforetické, imunochemické, histochemie, imunohistochemie, chromatografické, spektroskopické, senzorické) závisí na látkách nebo surovinách, které mají být identifikovány. Přesná metodiky jsou uvedeny v národních a evropských normách a jsou závazné pro všechny laboratoře.

  • Název v anglickém jazyce

    Modern methods in analysis of food stuffs and raw materials of (not only) plant origin

  • Popis výsledku anglicky

    Laboratory analysis is a part of evaluation of food stuffs and food raw materials within the whole food chain and its results allow for evaluation of nutritional and sensory product quality, food stuffs and raw materials technological quality, food adulteration, and in particular, examination of safety aspects of food stuffs and their ingredients in relation to health. From the analytical point of view, food stuffs and food raw materials represent a highly diverse material. Development in laboratory diagnostics is shifting towards more and more sophisticated, sensitive, and accurate instrumentation in the laboratory. Suitability of individual method application (chemical, biochemical, microscopic, electrophoretic, immunochemical, histochemistry, immunohistochemistry, chromatographic, spectroscopic, sensoric) depends on the substance or raw material that needs to be identified. The exact methodology protocols are specified in both, national and European standards, and they are obligator

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín : Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie

  • ISBN

    978-80-552-0350-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    22-25

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    24. 3. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku