Fermentované výrobky na bázi extraktu z bezpluchého jecmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F05%3A00%3A_3244" target="_blank" >RIV/16193296:_____/05:00:_3244 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/05:00:_3244 RIV/00027022:_____/05:00:_3244
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentované výrobky na bázi extraktu z bezpluchého jecmene
Popis výsledku v původním jazyce
Byly navrženy funkcní potraviny kombinující prebiotické vlastnosti -glukanu obsažených v jecném extraktu s mlékarskými zákysovými kulturami (sójo-jecný fermentovaný výrobek s jogurtovou kulturou nebo sójo-jecný nápoj s kefírovou kulturou, pomazánka, krémnebo dressing z fermentovaného jecného extraktu a sojového tofu, Nivy nebo tvarohu). Konzistence techto produktu závisela na teplote, a to výrazneji u produktu obsahujících mlécnou surovinu nebo vetší podíl jecného extraktu. Také pachut byla výraznejšívmlécných produktech. Tyto potraviny by zakoupilo 27 - 60 % hodnotitelu. Nejdelší dobu trvanlivosti (4 týdny) mely fermentované výrobky s jogurtovou kulturou a pomazánky. Barley extract containing -glucans (prebiotics) was connected with dairy startercultures to form functional food-stuffs (soya-barley fermented product with yoghurt culture or soya-barley drink with kefir culture, spread, smear or dressing from fermented barley extract in combination with soya-tofu, Blue cheese or milk-cu
Název v anglickém jazyce
Fermented products from naked barley extract
Popis výsledku anglicky
Barley extract containing -glucans (prebiotics) was connected with dairy starter cultures to form functional food-stuffs (soya-barley fermented product with yoghurt culture or soya-barley drink with kefir culture, spread, smear or dressing from fermentedbarley extract in combination with soya-tofu, Blue cheese or milk-curd). Consistence of these products depended on temperature, more markedly in products containing milk raw material or larger portion of barley extract. Aftertaste was more pronounced inmilk products, too. 27 - 60 % of assesors would buy these food-stuffs. The longest shelf-life (4 weeks) had fermented products with yoghurt culture and spreads.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékarské listy - Zpravodaj (2005)
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2005
Číslo periodika v rámci svazku
92
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
14-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—