Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.
Název v anglickém jazyce
Raw milk as a source of resistant Escherichia coli
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate the prevalence of beta-glucuronidase positive bacteria Escherichia coli (E. coli) in raw cow's (n = 31), goat's (n = 63) and ewe's (n = 23) milk and to evaluate their resistance to selected antimicrobials. Presence of E. coli was evaluated according ISO 16649-2 and after enrichment in peptone water at 37 °C for 24 hours. E. coli was detected in 20 samples of raw cow's milk (64,5 %), in 23 samples of raw goat's milk (36,5 %) and in 19 samples of raw ewe's milk (82,6 %). Disk diffusion method was used to test 13 therapeutically important antimicrobials agents. More then one half of E. coli isolates from raw cow's milk was resistant to at least one antimicrobial substance (51,3 %) where most frequently was found resistance to tetracyclines, aminoglycosides and beta-lactams. The incidence of resistant isolates in samples of goat's (10,8 %) and ewe's (14,7 %) milk was statistically highly significantly lower (p{0,01) to cow's milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
462-464
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—