Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870307 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Raw milk as a source of resistant Escherichia coli

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to investigate the prevalence of beta-glucuronidase positive bacteria Escherichia coli (E. coli) in raw cow's (n = 31), goat's (n = 63) and ewe's (n = 23) milk and to evaluate their resistance to selected antimicrobials. Presence of E. coli was evaluated according ISO 16649-2 and after enrichment in peptone water at 37 °C for 24 hours. E. coli was detected in 20 samples of raw cow's milk (64,5 %), in 23 samples of raw goat's milk (36,5 %) and in 19 samples of raw ewe's milk (82,6 %). Disk diffusion method was used to test 13 therapeutically important antimicrobials agents. More then one half of E. coli isolates from raw cow's milk was resistant to at least one antimicrobial substance (51,3 %) where most frequently was found resistance to tetracyclines, aminoglycosides and beta-lactams. The incidence of resistant isolates in samples of goat's (10,8 %) and ewe's (14,7 %) milk was statistically highly significantly lower (p{0,01) to cow's milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    462-464

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus