Animal products as the source of resistant Escherichia coli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872253" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872253 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Animal products as the source of resistant Escherichia coli
Popis výsledku v původním jazyce
This study is focused on the comparison and characterization of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the animal products - meat (n=59), offal (n=20), raw cow's milk (n = 84). Resistance to antimicrobial agents and detection of selected resistance genes was performed. Using the disk diffusion method, resistance to minimum one antimicrobial agent was more often detected in isolates from offal (60,0 %) and meat (52,5 %) compare to the isolates from raw cow?s milk (20,2 %). Resistance to ampicillin was the most frequently detected in isolates from all commodities. In isolates from meat and offal, multidrug resistance was observed. Resistant genes responsible for the resistance to tetracycline tetA and tetB were detected in isolates from milk as well as in isolates from meat and offal. Gene tetC was detected only in two isolates from meat, tetG gene was not detected. Genes encoding resistance to beta-lactams (blaTEM) were detected only in isolates from meat and offal. In one is
Název v anglickém jazyce
Animal products as the source of resistant Escherichia coli
Popis výsledku anglicky
This study is focused on the comparison and characterization of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the animal products - meat (n=59), offal (n=20), raw cow's milk (n = 84). Resistance to antimicrobial agents and detection of selected resistance genes was performed. Using the disk diffusion method, resistance to minimum one antimicrobial agent was more often detected in isolates from offal (60,0 %) and meat (52,5 %) compare to the isolates from raw cow?s milk (20,2 %). Resistance to ampicillin was the most frequently detected in isolates from all commodities. In isolates from meat and offal, multidrug resistance was observed. Resistant genes responsible for the resistance to tetracycline tetA and tetB were detected in isolates from milk as well as in isolates from meat and offal. Gene tetC was detected only in two isolates from meat, tetG gene was not detected. Genes encoding resistance to beta-lactams (blaTEM) were detected only in isolates from meat and offal. In one is
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-650-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
21-23
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—