Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871282" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiálnílátce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výs
Název v anglickém jazyce
Comparison of Escherichia coli isolated from meat and milk
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the comparison and characterization of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the meat (n = 34) and milk (n = 33). Resistance to antimicrobial agents and virulence factors was performed. Resistance to antimicrobials was determined using a disc diffusion method. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, stx2. More than one half of E. coli isolates of meat origin were resistant to at least one antimicrobial substance (67,7%). Most frequently resistance to amplicilin (50%) and tetracycline (41%) were found. Out of 34 isolates from meat 13 (38,2%) were multiresistant. No stx1, hly and eaeA genes were detected in E. coli from meat, stx2 gene was detectedin one isolate. Only 4 (12,1%) isolates of milk origin were resistant to at least one antimicrobial substance, in all cases resistance to tetracycline was found. No virulence genes were detected in milk isolates. Results of our study show
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
225-229
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—