Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characteristics of Escherichia coli from raw vegetables at a retail market in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871932" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871932 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/13:#0001003

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.011" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.011</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.011" target="_blank" >10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characteristics of Escherichia coli from raw vegetables at a retail market in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A large epidemic caused by shigatoxigenic Escherichia coli (E. coli) in spring 2011 in Germany resulted in reduction of trust in the health safety of raw vegetables and sprouted seeds. This study focused on the detection and characterization of E. coli in raw vegetables and sprouted seeds sold in the Czech Republic. Out of 91 samples, 24 (26.4%) were positive for the presence of E. coli. Resistance to antimicrobial agents was determined by the disk diffusion method and E-test. Polymerase chain reactionwas used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, and stx2 and genes encoding resistance to tetracycline - tetA, tetB, tetC, and tetG and to beta-lactams - blaTEM, blaSHV, and blaCTX. The blaTEM gene was detected in two (7.4 %) isolates and the tetB gene in four (14.8 %) isolates. No hly, stx1, or stx2 genes were present, but the eaeA gene was found in three (11.1 %) isolates from imported vegetables. These isolates can be considered as potentially entero

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of Escherichia coli from raw vegetables at a retail market in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    A large epidemic caused by shigatoxigenic Escherichia coli (E. coli) in spring 2011 in Germany resulted in reduction of trust in the health safety of raw vegetables and sprouted seeds. This study focused on the detection and characterization of E. coli in raw vegetables and sprouted seeds sold in the Czech Republic. Out of 91 samples, 24 (26.4%) were positive for the presence of E. coli. Resistance to antimicrobial agents was determined by the disk diffusion method and E-test. Polymerase chain reactionwas used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, and stx2 and genes encoding resistance to tetracycline - tetA, tetB, tetC, and tetG and to beta-lactams - blaTEM, blaSHV, and blaCTX. The blaTEM gene was detected in two (7.4 %) isolates and the tetB gene in four (14.8 %) isolates. No hly, stx1, or stx2 genes were present, but the eaeA gene was found in three (11.1 %) isolates from imported vegetables. These isolates can be considered as potentially entero

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíne</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Microbiology

  • ISSN

    0168-1605

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    167

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    196-201

  • Kód UT WoS článku

    000327109500011

  • EID výsledku v databázi Scopus