Charakteristika Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského mléka z mlékomatů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002734" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002734 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského mléka z mlékomatů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na sledování výskytu a charakterizaci E. coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů. Z celkového počtu 94 odebraných vzorků syrového mléka byla E. coli izolována v 80 případech (85,1 %). Rezistence byla hodnocena diskovou difúzní metodou. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci genů kódujících faktory virulence eaeA, hly, stx1 a stx2, u kmenů rezistentních k tetracyklinu potom k detekci genů tetA, tetB, tetC, tetG a tetM. Z výsledků naší studie vyplývá, že v syrovém mléce získaném z prodejních automatů se E. coli běžně vyskytuje, a to včetně rezistentních (34,2 %) a multirezistentních (3,3 %) kmenů. Byly detekovány geny tetA (66,7 %) a tetB (11,1 %). Nebyly detekovány geny stx1, stx2 a hly. U dvou izolátů ?-D-glukuronidáza negativních E. coli byla detekována přítomnost genu eaeA, tyto izoláty lze hodnotit jako potenciálně enteropatogenní.
Název v anglickém jazyce
Characteristics of Escherichia coli isolated from raw cows milk obtained from vending machines
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the presence and characterization of E. coli in raw cows milk from vending machines. Out of 94 samples 80 (85.1%) were positive for the presence of E. coli. Resistance to antimicrobial agents and virulence factors was performed.Resistance was determined using a disc diffusion method. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding virulence, i. e. eaeA, hly, stx1 and stx2, and in strains resistant to tetracycline genes tetA, tetB, tetC, tetG andtetM. The results of our study show that E. coli, including resistant (34.2 %) and multiresistant (3.3 %) strains, is normally present in raw milk obtained from vending machines. TetA (66.7 %) and tetB (11.1 %) genes were the most frequent ones. No stx1, stx2 and hly genes were detected, eaeA gene was detected in two isolates of ?-D-glucuronidase negative E. coli, these isolates can be assessed as potentially enteropathogenic.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days
ISBN
978-80-7305-121-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—