Fatty acids profile in mechanically recovered meat from common carp (Cyprinus carpio L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870344" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870344 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fatty acids profile in mechanically recovered meat from common carp (Cyprinus carpio L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.)
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to analyze the fatty acids (FA) profile (in g.kg-1) and FA sums (?SFA: saturated FA, ?MUFA: monounsaturated FA, ?PUFA: polyunsaturated FA, ratio ?PUFAn-6/n-3) in wet tissue of mechanically recovered meat (MRM) from common carp (Cyprinus carpio, L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, Val.), and in the case of silver carp to analyze the fatty acids profile (in % of total fatty acids investigated) in internal fat. MRM from silver carp contained (in g.kg-1) more (P { 0.01) ?PUFA: 18.90 +- 1.24 as a result of high levels of alfa-linolenic acid (5.37 +- 0.36), eicosapentaenoic acid (4.30 +- 0.31) and docosahexaenoic acid (4.15 +- 0.30). Common carp MRM contained (in g.kg-1) more (P { 0.01) ?PUFAn-6 (9.70 +- 0.26), especially linoleic acid (8.03 +- 0.20). ?PUFAn-3 in common carp MRM was present in small quantity (4.38 +- 0.14 g.kg-1). The internal fat from silver carp contained (in % of total fatty acids investigated) more ?MUFA (P { 0.01) and ?PUFA (P { 0
Název v anglickém jazyce
Fatty acids profile in mechanically recovered meat from common carp (Cyprinus carpio L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.)
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to analyze the fatty acids (FA) profile (in g.kg-1) and FA sums (?SFA: saturated FA, ?MUFA: monounsaturated FA, ?PUFA: polyunsaturated FA, ratio ?PUFAn-6/n-3) in wet tissue of mechanically recovered meat (MRM) from common carp (Cyprinus carpio, L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, Val.), and in the case of silver carp to analyze the fatty acids profile (in % of total fatty acids investigated) in internal fat. MRM from silver carp contained (in g.kg-1) more (P { 0.01) ?PUFA: 18.90 +- 1.24 as a result of high levels of alfa-linolenic acid (5.37 +- 0.36), eicosapentaenoic acid (4.30 +- 0.31) and docosahexaenoic acid (4.15 +- 0.30). Common carp MRM contained (in g.kg-1) more (P { 0.01) ?PUFAn-6 (9.70 +- 0.26), especially linoleic acid (8.03 +- 0.20). ?PUFAn-3 in common carp MRM was present in small quantity (4.38 +- 0.14 g.kg-1). The internal fat from silver carp contained (in % of total fatty acids investigated) more ?MUFA (P { 0.01) and ?PUFA (P { 0
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitas agriculturae et silviculturae Mendelinae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
15-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—