Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití metody ELFA při stanovení stafylokokových enterotoxinů u různých druhů konzumního mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870350" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití metody ELFA při stanovení stafylokokových enterotoxinů u různých druhů konzumního mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrové, pasterované a UHT mléko bylo zaočkováno třemi kmeny Staphylococcus aureus a byl sledován jejich růst dle metody EN ISO 6888-1 na agaru Baird-Parker. Iimunofluorescentní metodou ELFA(R) za pomocí přístoje mini VIDAS byla prokazována produkce stafylokokových enterotoxinů A, B, C. Byl pozorován vliv skladovacích podmínek a typu konzumního mléka na sledované parametry. Výsledky modelových pokusů prokázaly závislost množení S. aureus a přítomnost stafylokokových enterotoxinů na skladovacích podmínkách (teplota), kmeni S. aureus a typu komnzumního mléka. U syrového mléka došlo k potlačení růstu S. aureus a produkce stafylokokových enterotoxinů vlivem doprovodné mikroflóry obsažené v syrovém mléce

  • Název v anglickém jazyce

    Use of ELFA Method for Determination of Staphylococcal Enterotoxins in Different Types of Milk

  • Popis výsledku anglicky

    The raw, pasteurized and UHT milk inoculated by three strains of Staphylococcus aureus was watched its growth by plate method according to EN ISO 6888-1, using agar medium according to Baird-Parker and immune fluorescence method for ELFA(R) device miniVIDAS production of staphylococcal enterotoxins A, B, C. It was observed influence of storage conditions and type of milk on the monitored parameters. The results of model experiments showed the dependence of multiplication and subsequent formation of staphylococcal enterotoxins on the incubation (storage) temperature, strain of S. aureus and the type of milk. A significant finding is that in raw milk is the growth of S. aureus and production of enterotoxins limited by competitive microflora.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník VI. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-552-0693-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    113-116

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    25. 4. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku