Využití metody ELFA při stanovení stafylokokových enterotoxinů u různých druhů konzumního mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870350" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870350 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metody ELFA při stanovení stafylokokových enterotoxinů u různých druhů konzumního mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Syrové, pasterované a UHT mléko bylo zaočkováno třemi kmeny Staphylococcus aureus a byl sledován jejich růst dle metody EN ISO 6888-1 na agaru Baird-Parker. Iimunofluorescentní metodou ELFA(R) za pomocí přístoje mini VIDAS byla prokazována produkce stafylokokových enterotoxinů A, B, C. Byl pozorován vliv skladovacích podmínek a typu konzumního mléka na sledované parametry. Výsledky modelových pokusů prokázaly závislost množení S. aureus a přítomnost stafylokokových enterotoxinů na skladovacích podmínkách (teplota), kmeni S. aureus a typu komnzumního mléka. U syrového mléka došlo k potlačení růstu S. aureus a produkce stafylokokových enterotoxinů vlivem doprovodné mikroflóry obsažené v syrovém mléce
Název v anglickém jazyce
Use of ELFA Method for Determination of Staphylococcal Enterotoxins in Different Types of Milk
Popis výsledku anglicky
The raw, pasteurized and UHT milk inoculated by three strains of Staphylococcus aureus was watched its growth by plate method according to EN ISO 6888-1, using agar medium according to Baird-Parker and immune fluorescence method for ELFA(R) device miniVIDAS production of staphylococcal enterotoxins A, B, C. It was observed influence of storage conditions and type of milk on the monitored parameters. The results of model experiments showed the dependence of multiplication and subsequent formation of staphylococcal enterotoxins on the incubation (storage) temperature, strain of S. aureus and the type of milk. A significant finding is that in raw milk is the growth of S. aureus and production of enterotoxins limited by competitive microflora.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník VI. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-552-0693-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
113-116
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
25. 4. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—