Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání růstu S. aureus a tvorby stafylokokových enterotoxinů A, B, C v různých druzích konzumníého mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870449" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870449 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání růstu S. aureus a tvorby stafylokokových enterotoxinů A, B, C v různých druzích konzumníého mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrové, pasterované a UHT mléko bylo zaočkováno třemi kmeny Staphylococcus aureus. Počet S.aureus byl zjišťován na agarové půdě Baird-Parker dle EN ISO 6888-1. Pro stanovení produkce stafylokokových enterotoxinů A, B, C byla využita metoda ELFA(R) reailzována na přístroji miniVIDAS. Byl sledován vliv skladovacích podmínek-teplota a druhu mléka na růst S.aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Významné bylo zjištění, že v syrovém mléce byl růst S. aureus a produkce enterotoxinů potlačena přirozenou mikroflórou syrového mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of growth of S. aureus and staphylococcal enterotoxins A, B, C in different types of milk

  • Popis výsledku anglicky

    Raw, pasteurized and UHT milk inoculated with three strains of Staphylococcus aureus had growth patterns observed by plate method in accordance with EN ISO 6888-1. Agar medium Baird-Parker was used and the immune fluorescence method for ELFA(R) device miniVIDAS production of staphylococcal enterotoxins A, B, C. Influence of storage conditions and milk type monitored parameters were observed. The results of model experiments showed the dependence of multiplication and subsequent formation of staphylococcal enterotoxins on the incubation (storage) temperature, strain of S. aureus and the type of milk. A significant finding was that the growth of S. aureus and production of enterotoxins in raw milk was limited by competitive microflora.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days

  • ISBN

    978-80-7305-594-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    110-113

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku