Porovnání růstu S. aureus a tvorby stafylokokových enterotoxinů A, B, C v různých druzích konzumníého mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870449" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání růstu S. aureus a tvorby stafylokokových enterotoxinů A, B, C v různých druzích konzumníého mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Syrové, pasterované a UHT mléko bylo zaočkováno třemi kmeny Staphylococcus aureus. Počet S.aureus byl zjišťován na agarové půdě Baird-Parker dle EN ISO 6888-1. Pro stanovení produkce stafylokokových enterotoxinů A, B, C byla využita metoda ELFA(R) reailzována na přístroji miniVIDAS. Byl sledován vliv skladovacích podmínek-teplota a druhu mléka na růst S.aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Významné bylo zjištění, že v syrovém mléce byl růst S. aureus a produkce enterotoxinů potlačena přirozenou mikroflórou syrového mléka.
Název v anglickém jazyce
Comparison of growth of S. aureus and staphylococcal enterotoxins A, B, C in different types of milk
Popis výsledku anglicky
Raw, pasteurized and UHT milk inoculated with three strains of Staphylococcus aureus had growth patterns observed by plate method in accordance with EN ISO 6888-1. Agar medium Baird-Parker was used and the immune fluorescence method for ELFA(R) device miniVIDAS production of staphylococcal enterotoxins A, B, C. Influence of storage conditions and milk type monitored parameters were observed. The results of model experiments showed the dependence of multiplication and subsequent formation of staphylococcal enterotoxins on the incubation (storage) temperature, strain of S. aureus and the type of milk. A significant finding was that the growth of S. aureus and production of enterotoxins in raw milk was limited by competitive microflora.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days
ISBN
978-80-7305-594-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
110-113
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—