Vliv podávání lupiny (Lupinus spp.) na užitkovost brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870474" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870474 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podávání lupiny (Lupinus spp.) na užitkovost brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo ověřit, do jaké míry jde v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat nahradit sojový extrahovaný šrot, šrotem z lupinových semen (Lupinus) a vliv této komponenty na jejich užitkovost. V experimentu byla použita odrůda Amiga ze skupiny bíle kvetoucích lupin. Experiment byl realizován v pokusné akreditované stáji Ústavu výživy, zootechniky a zoohygieny, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Byly vytvořeny 3 skupiny sexovaných kuřat Ross 308, a to skupina kontrolní K70 kuřat (35 slepiček a 35 kohoutků), skupina pokusná P1 (35 slepiček a 35 kohoutků) a skupina P2 (35 slepiček a 35 kohoutků). Kuřata byla vykrmována dle technologického postupu pro výkrm brojlerových kuřat Ross 308. Pokusné krmné směsi se lišily od kontroly tím, že u skupiny P1 byla 1/3 dusíkatých látek (NL) sojového extrahovaného šrotu nahrazena NL z lupinového šrotu a u skupiny P2 byla náhrada 2/3 NL. Z hlediska zajištění požadované potřeby aminokyselin byly diety s lupinovým šrotem d
Název v anglickém jazyce
Effects of feeding lupin (Lupinus spp.) on production parameters of broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The objective of the experiment was to investigate how diets containing lupin meal influence production parameters and conversion of the feed formula in fattened broiler chickens. As compared to the control group, in the experimental diet P1, 1/3 of nitrogen-containing substances (NS) from extracted soybean meal was replaced with NS from lupin meal and in P2 group, 2/3 of the NS were replaced. Feeding experimental diets did not significantly effect the mean live weight of chickens at the end of the fattening period at 42 days of age.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-010-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
87-89
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—