Pozitivní vliv krmných směsí, optimalizovaných na bázi lupinového šrotu, na kvalitu animálních produktů drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880638" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880638 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cmdu.cz/drubezar/cisla/" target="_blank" >http://www.cmdu.cz/drubezar/cisla/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pozitivní vliv krmných směsí, optimalizovaných na bázi lupinového šrotu, na kvalitu animálních produktů drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Pozornost byla zaměřena na ověření vlivu semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, která byla v podobě tepelně neošetřeného lupinového šrotu zařazena v podobě 50% a 100% náhrady za sójový extrahovaný šrot do kompletních krmných směsí pro brojlerová kuřata a výkrmové kachny, na kvalitu finálních animálních produktů, kde kvalita produktů byla posouzena prostřednictvím zastoupení mastných kyselin. Z výsledků uvedených experimentů na vykrmovaných kuřatech a kachnách při testování diet, ve kterých byl u pokusných skupin v dietě nahrazen sójový extrahovaný šrot z 50 % a 100 %, šrotem z celých semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, lze vyvodit závěry, že lupinová semena jsou vhodnou proteinovou komponentou, kterou lze nahradit sójový extrahovaný šrot v krmných směsích určených k výkrmu drůbeže, aniž by byla významně ovlivněna jejich užitkovost. Jako optimální se jeví 50% náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou, kde byl prokázán pozitivní vliv lupiny na zdravotní stav vykrmované drůbeže; podávání lupinových diet mělo pozitivní vliv i na poměr ∑ PUFA n-6 / ∑ PUFA n-3 v prsní i stehenní svalovině jak u vykrmovaných kuřat, tak i kachen.
Název v anglickém jazyce
Positive effect of optimized lupin-meal-based feed mixtures on the quality of animal poultry products
Popis výsledku anglicky
The focus was on verifying the effect of white lupin seeds of Zulika variety, which were included in the form of untreated lupin meal as a 50% and 100% substitute for soybean extracted meal in complete feed mixtures for broiler chickens and fattening ducks, on the quality of final animal products, where the quality of the products was assessed based on representation of fatty acids. From the results of the above-described experiments on fattened chickens and ducks while testing diets in which extracted soybean meal was substituted from 50% and 100% by meal from whole white lupin seeds of Zulika variety in the experimental groups' diets, a conclusion can be drawn that lupin seeds are a suitable protein component which can substitute extracted soybean meal in feed mixtures intended for fattening poultry without significantly affecting the performance. A 50% substitution of extracted soybean meal by lupin appears to be optimal, where lupin has been proved to have a positive impact on health of the fattened poultry; the administration of lupin diets also had a positive impact on the ratio of ∑ PUFA n-6 / ∑ PUFA n-3 in both breast and thigh muscle of fattened chickens and ducks.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Drůbežář
ISSN
2464-5729
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
25-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—