Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870634 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku

  • Název v anglickém jazyce

    Meat on a plate, Part 3: Bad master

  • Popis výsledku anglicky

    Cardiovascular disease (CVD) represents up to 1/3 of all deaths worldwide and is a major cause of premature death in the majority of the Europe population. It is a disease resulting from a combination of several risk factors, so-called multifactorial cause. Among general recommendations in the CVD prevention, mainly the composition of the diet dominate - the amount and composition of fat (fatty acids, cholesterol), salt (sodium) intake, adequate daily intake of fruits and vegetables, fiber, fish, moderate alcohol consumption, etc. Meat and meat products are in the literature reported as a major source of saturated fatty acids (FA) in the human diet with a predominance of myristic (C14:0), palmitic (C16:0) and stearic (C18:0) acids. The amount of sodiumin meat occurs naturally only in very small quantities (50-70 mg/100 g). But the sodium and fat content in meat products is several times higher and depends on the various factors. From the nutritional point of view, meat and meat produc

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    16-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus