Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870634 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.
Popis výsledku v původním jazyce
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku
Název v anglickém jazyce
Meat on a plate, Part 3: Bad master
Popis výsledku anglicky
Cardiovascular disease (CVD) represents up to 1/3 of all deaths worldwide and is a major cause of premature death in the majority of the Europe population. It is a disease resulting from a combination of several risk factors, so-called multifactorial cause. Among general recommendations in the CVD prevention, mainly the composition of the diet dominate - the amount and composition of fat (fatty acids, cholesterol), salt (sodium) intake, adequate daily intake of fruits and vegetables, fiber, fish, moderate alcohol consumption, etc. Meat and meat products are in the literature reported as a major source of saturated fatty acids (FA) in the human diet with a predominance of myristic (C14:0), palmitic (C16:0) and stearic (C18:0) acids. The amount of sodiumin meat occurs naturally only in very small quantities (50-70 mg/100 g). But the sodium and fat content in meat products is several times higher and depends on the various factors. From the nutritional point of view, meat and meat produc
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
16-19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—