Determination of proteins in yoghurt
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871050" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of proteins in yoghurt
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to introduce method for detection of protein content in yoghurts. The analysis was focused on determination of major milk proteins which include caseins and lower amounts of whey proteins, in particular alfa-lactalbumin a beta-lactoglobulin. 10 samples from the market were analyzed by means of reversed phase high-performance liquid chromatography. Liquid chromatograph Alliance 2695 with PDA detector 2996 was used. The separation was performed on C18 column X Bridge TM, 150 x 3.0mm, 3.5 mým. Mobile phase contained water, acetonitrile and trifluoroacetic acid. Average value of determined proteins were: alfaS-CN 47.1 +- 2.6%, beta-CN 44.0 +- 3.8%, kappa-CN 9.0 +- 5.2%, 96.7 +- 8.4% LA and LG 14.7 +- 15.3%.
Název v anglickém jazyce
Determination of proteins in yoghurt
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to introduce method for detection of protein content in yoghurts. The analysis was focused on determination of major milk proteins which include caseins and lower amounts of whey proteins, in particular alfa-lactalbumin a beta-lactoglobulin. 10 samples from the market were analyzed by means of reversed phase high-performance liquid chromatography. Liquid chromatograph Alliance 2695 with PDA detector 2996 was used. The separation was performed on C18 column X Bridge TM, 150 x 3.0mm, 3.5 mým. Mobile phase contained water, acetonitrile and trifluoroacetic acid. Average value of determined proteins were: alfaS-CN 47.1 +- 2.6%, beta-CN 44.0 +- 3.8%, kappa-CN 9.0 +- 5.2%, 96.7 +- 8.4% LA and LG 14.7 +- 15.3%.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
ISSN
1338-5178
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
644-650
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—