"M" jako mělnění + míchání. 1. část: výrobky jemně mělněné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871136" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871136 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
"M" jako mělnění + míchání. 1. část: výrobky jemně mělněné
Popis výsledku v původním jazyce
Příprava jemně mělněného díla představuje jednu ze základních výrobních operací v oboru zpracování masa. Jejím cílem je vytvoření stabilní a pevné disperze, která je zcela zásadní pro charakter finálního výrobku. Při výrobě jemně mělněného díla je hlavním cílem emulgovat tuk a vázat - imobilizovat - přidanou vodu aktivací svalových bílkovin V praxi se využívá mělnění na mísových kutrech, kombinace kutru a mělniče nebo systém řezačka - míchačka - mělnič. Mělniče získávají v provozech masné výroby velkouoblibu. V uplynulých letech prošly velkým vývojem a zdokonalením. V České republice se očekává nástup mělničů s univerzální nožovou hlavou s keramickými deskami.
Název v anglickém jazyce
Cutting and mixing, 1. Part: Emulsification
Popis výsledku anglicky
Preparation of fine chopped meat paste represents one of the basic manufacturing operations in processing of meat. Its aim is to create stabile and solid dispersion, which is crucial for the character of the final product. Main objective in the production of finely chopped or minced meat paste is to emulsify fat, bind - immobilize - added water by activation of muscle protein. In practice, bowl choppers, combination of chopper and emulsifier, or system grinder - mixer - emulsifier are used. Emulsifiersare becoming very popular in meat production plants. They have undergone much development and improvement in recent years. In the Czech Republic, expansion of emulsifiers with universal cutter head with ceramic plates is expected.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
7-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—