"M" jako mělnění míchání. 2. část: mělnění na kutru - kutrování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871154" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871154 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
"M" jako mělnění míchání. 2. část: mělnění na kutru - kutrování
Popis výsledku v původním jazyce
Mísové kutry představují základní stroje pro přípravu díla tradičních masných výrobků, jako jsou salámy nebo párky. Elementární částí každého kutru je mísa, která přivádí maso a přísady k mělnící a míchací jednotce - nožové hlavě. Konstrukční zajímavostíje dvouhlavý kutr se dvěma nožovými hlavami. Důvodem konstrukce takového stroje je výrazné zvýšení mělnicícho výkonu a snížení času na přípravu mraženého díla fermentovaných salámů. Motor pohánějící nožový hřídel musí být velmi výkonný. Limituje zásadním způsobem celkový výkon kutru. Přestože jsou základní konstrukce a princip mělnění a míchání v kutru staré přibližně 100 let, neustále probíhá další vývoj s cílem zvyšovat výkon stroje, zvyšovat hygienu výroby, standardnost produkce a současně snižovatspotřebu energie a zjednodušit obsluhu i servis.
Název v anglickém jazyce
Cutting and mixing, 2. part: Use of bowl chopper
Popis výsledku anglicky
Bowl choppers belong to the basic machines for traditional meat products like sausages or frankfurters. A bowl represents an elementary part of the machine. The bowl leads meat to the cutting and mixing unit - knife head. Bowl chopper with two knife heads is unique machine. It is used in dry fermented sausage production due to higher cutting power and time reduction for mass preparation. The engine driving knife head must be very powerful. Significantly limits the overall performance of the bowl chopper. Although basic structure and principles of the cutting and mixing bowl chopper have been approximately 100 years old, continuous development is ongoing. The aim of this development is to increase performance, improve production hygiene and production standard and reduce energy consumption, simplify operation and maintenance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
28-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—