Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871139" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871139 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem
Popis výsledku v původním jazyce
Struktura svalové tkáně odráží nároky, které jsou na ni kladené během života. Současně ale ovlivňuje také postmortální procesy, které nastávají po poražení jatečných zvířat. Základní stavební jednotkou svalu je svalové vlákno, které vlastně představuje svalovou buňku. Kontraktilní jednotkou jsou myofibrily. V myofibrilách nalezneme nejvíce zastoupené svalové bílkoviny - myosin a aktin. Na základě výstavby myosinových filament rozlišujeme typy svalových vláken. Jednotlivé typy se odlišují podle typu metabolismu a dle způsobu, jakým dokážou získat energii pro své kontrakce.
Název v anglickém jazyce
Meat ageing - from muscle to meat
Popis výsledku anglicky
Muscle structure reflects the demands on this tissue performing during life. The structure influences post-mortem ganges after slaughtering as well. The basic structure unit of the muscles is the muscle fiber which constitutes a muscle cell. The contractile units of the muscle are myofibrils. Actin and myosin are the most abundant proteins in myofibrils and in muscles generally. Typology of the myofibres resides in the polymorphism of myosin structure. Fibre types differ in the type of metabolism and inthe way they release the energy for their contractions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—