Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871139" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871139 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Struktura svalové tkáně odráží nároky, které jsou na ni kladené během života. Současně ale ovlivňuje také postmortální procesy, které nastávají po poražení jatečných zvířat. Základní stavební jednotkou svalu je svalové vlákno, které vlastně představuje svalovou buňku. Kontraktilní jednotkou jsou myofibrily. V myofibrilách nalezneme nejvíce zastoupené svalové bílkoviny - myosin a aktin. Na základě výstavby myosinových filament rozlišujeme typy svalových vláken. Jednotlivé typy se odlišují podle typu metabolismu a dle způsobu, jakým dokážou získat energii pro své kontrakce.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat ageing - from muscle to meat

  • Popis výsledku anglicky

    Muscle structure reflects the demands on this tissue performing during life. The structure influences post-mortem ganges after slaughtering as well. The basic structure unit of the muscles is the muscle fiber which constitutes a muscle cell. The contractile units of the muscle are myofibrils. Actin and myosin are the most abundant proteins in myofibrils and in muscles generally. Typology of the myofibres resides in the polymorphism of myosin structure. Fibre types differ in the type of metabolism and inthe way they release the energy for their contractions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    54-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus