Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872928" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872928 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
Popis výsledku v původním jazyce
Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem prorozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.
Název v anglickém jazyce
Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics
Popis výsledku anglicky
Muscle fibre is a basic structural unit of the skeletal muscles. The critical structural and enzymatic component of the contractile system of muscle fibre is MHC (myosin heavy chain). There are four MHC isoforms in adult mammalian skeletal muscles. Theseisoforms allow the determination four muscle fibre types: I, IIA, IIX and IIB. The muscle fibre types differ in the speed to contract and metabolize energy. The contraction speed increases in the following order: I { IIA { IIX { IIB. Type I and IIA fibres have a greater intracellular lipid and myoglobin content. The share of the fibre types in skeletal muscle can be assessed according to the location of the muscle and its function in the body. There are correlations between muscle fibre characteristicsand meat quality traits. In general, wild animals contain more oxidative fibers, less glycolytic fibers and smaller fibers compared to domesticated animals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
43-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—