Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872928" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872928 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem prorozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.

  • Název v anglickém jazyce

    Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics

  • Popis výsledku anglicky

    Muscle fibre is a basic structural unit of the skeletal muscles. The critical structural and enzymatic component of the contractile system of muscle fibre is MHC (myosin heavy chain). There are four MHC isoforms in adult mammalian skeletal muscles. Theseisoforms allow the determination four muscle fibre types: I, IIA, IIX and IIB. The muscle fibre types differ in the speed to contract and metabolize energy. The contraction speed increases in the following order: I { IIA { IIX { IIB. Type I and IIA fibres have a greater intracellular lipid and myoglobin content. The share of the fibre types in skeletal muscle can be assessed according to the location of the muscle and its function in the body. There are correlations between muscle fibre characteristicsand meat quality traits. In general, wild animals contain more oxidative fibers, less glycolytic fibers and smaller fibers compared to domesticated animals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    43-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus