Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65353" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65353 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Histochemical and biochemical muscle fibre properties are the factors that influence the quantitative and qualitative characteristics of pork meat. The aim of the study was to assess the influence of genetic effects of selected genetic markers MyoD genesand RYR1 on the achieved indicators of muscle fibres in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT). The study included a total number of 216 hybrid pigs with the mean slaughter weight of 123 kg. Gene polymorphism was determined by the PCR-RFLPmethod. The gene polymorphism was determined in the RYR1, MYOD1, MYOG, and MYF6 genes. Muscle fibre types from MLLT were identified. Concerning the RYR1 gene, the study found that homozygous-dominant animals reached a lower number of type I (8.35 vs. 10.52; P<0.05) and a higher number of IIA (3.66 vs. 2.10; P<0.05) and a higher number of IIB (76.61 vs. 67.91; P<0.05). The maximum number in all types of muscle fibres reached BB genotype of the MYOG gene (type I: 14.02; IIA: 18.47; IIB: 8

  • Název v anglickém jazyce

    Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes

  • Popis výsledku anglicky

    Histochemical and biochemical muscle fibre properties are the factors that influence the quantitative and qualitative characteristics of pork meat. The aim of the study was to assess the influence of genetic effects of selected genetic markers MyoD genesand RYR1 on the achieved indicators of muscle fibres in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT). The study included a total number of 216 hybrid pigs with the mean slaughter weight of 123 kg. Gene polymorphism was determined by the PCR-RFLPmethod. The gene polymorphism was determined in the RYR1, MYOD1, MYOG, and MYF6 genes. Muscle fibre types from MLLT were identified. Concerning the RYR1 gene, the study found that homozygous-dominant animals reached a lower number of type I (8.35 vs. 10.52; P<0.05) and a higher number of IIA (3.66 vs. 2.10; P<0.05) and a higher number of IIB (76.61 vs. 67.91; P<0.05). The maximum number in all types of muscle fibres reached BB genotype of the MYOG gene (type I: 14.02; IIA: 18.47; IIB: 8

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    83

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    233-237

  • Kód UT WoS článku

    000342724900010

  • EID výsledku v databázi Scopus