Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65353" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes
Popis výsledku v původním jazyce
Histochemical and biochemical muscle fibre properties are the factors that influence the quantitative and qualitative characteristics of pork meat. The aim of the study was to assess the influence of genetic effects of selected genetic markers MyoD genesand RYR1 on the achieved indicators of muscle fibres in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT). The study included a total number of 216 hybrid pigs with the mean slaughter weight of 123 kg. Gene polymorphism was determined by the PCR-RFLPmethod. The gene polymorphism was determined in the RYR1, MYOD1, MYOG, and MYF6 genes. Muscle fibre types from MLLT were identified. Concerning the RYR1 gene, the study found that homozygous-dominant animals reached a lower number of type I (8.35 vs. 10.52; P<0.05) and a higher number of IIA (3.66 vs. 2.10; P<0.05) and a higher number of IIB (76.61 vs. 67.91; P<0.05). The maximum number in all types of muscle fibres reached BB genotype of the MYOG gene (type I: 14.02; IIA: 18.47; IIB: 8
Název v anglickém jazyce
Histological characteristics of the musculus longissimus lumborum et thoracis muscle fibres in pigs in relation to selected RYR1, MYOG, MYOD1 and MYF6 genotypes
Popis výsledku anglicky
Histochemical and biochemical muscle fibre properties are the factors that influence the quantitative and qualitative characteristics of pork meat. The aim of the study was to assess the influence of genetic effects of selected genetic markers MyoD genesand RYR1 on the achieved indicators of muscle fibres in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT). The study included a total number of 216 hybrid pigs with the mean slaughter weight of 123 kg. Gene polymorphism was determined by the PCR-RFLPmethod. The gene polymorphism was determined in the RYR1, MYOD1, MYOG, and MYF6 genes. Muscle fibre types from MLLT were identified. Concerning the RYR1 gene, the study found that homozygous-dominant animals reached a lower number of type I (8.35 vs. 10.52; P<0.05) and a higher number of IIA (3.66 vs. 2.10; P<0.05) and a higher number of IIB (76.61 vs. 67.91; P<0.05). The maximum number in all types of muscle fibres reached BB genotype of the MYOG gene (type I: 14.02; IIA: 18.47; IIB: 8
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
83
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
233-237
Kód UT WoS článku
000342724900010
EID výsledku v databázi Scopus
—