Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Possibilities of enhancing the colour of egg yolk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871152" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871152 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657" target="_blank" >10.1002/jsfa.4657</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Possibilities of enhancing the colour of egg yolk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    BACKGROUND: This study attempts to compare two possibilities of enhancing the colour of egg yolk. One of them is based on the ecological rearing of laying hens on natural green grass whereas the other uses a feeding dose supplemented with natural pigments in laying hens reared in individual cages. Is it possible to distinguish these two technologies using yolk colour determination in the CIELAB system? RESULTS: Yolk colour parameters such as L?, a?, and b? in the group of grazed hens are significantly different (alfa = 0.001) from those observed in hens reared in cages. The yolk colour shows a darker, redder and more yellow colour. The greatest difference was seen in the red colour parameter, a?, that increased more than twice. Visually, this means a shift towards a more orange colour. Compared to grazing in the meadow (E? = 13.257), the addition of artificial pigments in the feed resulted in a more significant increase in the parameter E? (CIE total colour difference), with the greate

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of enhancing the colour of egg yolk

  • Popis výsledku anglicky

    BACKGROUND: This study attempts to compare two possibilities of enhancing the colour of egg yolk. One of them is based on the ecological rearing of laying hens on natural green grass whereas the other uses a feeding dose supplemented with natural pigments in laying hens reared in individual cages. Is it possible to distinguish these two technologies using yolk colour determination in the CIELAB system? RESULTS: Yolk colour parameters such as L?, a?, and b? in the group of grazed hens are significantly different (alfa = 0.001) from those observed in hens reared in cages. The yolk colour shows a darker, redder and more yellow colour. The greatest difference was seen in the red colour parameter, a?, that increased more than twice. Visually, this means a shift towards a more orange colour. Compared to grazing in the meadow (E? = 13.257), the addition of artificial pigments in the feed resulted in a more significant increase in the parameter E? (CIE total colour difference), with the greate

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    853-856

  • Kód UT WoS článku

    000299888700019

  • EID výsledku v databázi Scopus