Possibilities of enhancing the colour of egg yolk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871152" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871152 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4657" target="_blank" >10.1002/jsfa.4657</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Possibilities of enhancing the colour of egg yolk
Popis výsledku v původním jazyce
BACKGROUND: This study attempts to compare two possibilities of enhancing the colour of egg yolk. One of them is based on the ecological rearing of laying hens on natural green grass whereas the other uses a feeding dose supplemented with natural pigments in laying hens reared in individual cages. Is it possible to distinguish these two technologies using yolk colour determination in the CIELAB system? RESULTS: Yolk colour parameters such as L?, a?, and b? in the group of grazed hens are significantly different (alfa = 0.001) from those observed in hens reared in cages. The yolk colour shows a darker, redder and more yellow colour. The greatest difference was seen in the red colour parameter, a?, that increased more than twice. Visually, this means a shift towards a more orange colour. Compared to grazing in the meadow (E? = 13.257), the addition of artificial pigments in the feed resulted in a more significant increase in the parameter E? (CIE total colour difference), with the greate
Název v anglickém jazyce
Possibilities of enhancing the colour of egg yolk
Popis výsledku anglicky
BACKGROUND: This study attempts to compare two possibilities of enhancing the colour of egg yolk. One of them is based on the ecological rearing of laying hens on natural green grass whereas the other uses a feeding dose supplemented with natural pigments in laying hens reared in individual cages. Is it possible to distinguish these two technologies using yolk colour determination in the CIELAB system? RESULTS: Yolk colour parameters such as L?, a?, and b? in the group of grazed hens are significantly different (alfa = 0.001) from those observed in hens reared in cages. The yolk colour shows a darker, redder and more yellow colour. The greatest difference was seen in the red colour parameter, a?, that increased more than twice. Visually, this means a shift towards a more orange colour. Compared to grazing in the meadow (E? = 13.257), the addition of artificial pigments in the feed resulted in a more significant increase in the parameter E? (CIE total colour difference), with the greate
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Science of Food and Agriculture
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Svazek periodika
92
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
853-856
Kód UT WoS článku
000299888700019
EID výsledku v databázi Scopus
—