Krmiva a krmná aditiva ovlivňující barvu vaječného žloutku užitkových nosnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878673" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878673 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.naschov.cz/krmiva-a-krmna-aditiva-a-barva-vajecneho-zloutku/" target="_blank" >https://www.naschov.cz/krmiva-a-krmna-aditiva-a-barva-vajecneho-zloutku/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Krmiva a krmná aditiva ovlivňující barvu vaječného žloutku užitkových nosnic
Popis výsledku v původním jazyce
Zbarvení vaječného žloutku hraje u spotřebitelů zásadní roli. Barva vaječného žloutku je považována za jeden z kvalitativních parametrů, který ovlivňuje preferenci při nákupu vajec zákazníky. Mezi konzumenty vajec jsou však značné rozdíly v požadavku na barvu vaječného žloutku. Za barvu žloutků vajec nesou zodpovědnost obsažené pigmenty nazývané karotenoidy, z nich největší vliv má skupina xantofylů. Nosnice, stejně jako ostatní zvířata, si nedokážou karotenoidy syntetizovat. Proto je třeba nosnicím doplňovat do krmiva složky, které tyto pigmenty obsahují. Právě barviva obsažená v krmivu mají největší vliv na výsledné zbarvení žloutku. Vzájemným zastoupením žlutých a červených pigmentů lze snadno ovlivnit výslednou barvu vaječného žloutku. V současné době existuje široká škála pigmentů (přírodních i synteticky vyrobených), které je možné využít a zařadit do krmné dávky, aby vaječné žloutky měly požadovaný odstín a intenzitu zbarvení. Při snaze dosáhnout optimální barvy vaječného žloutku je třeba zjistit zastoupení pigmentů v základních složkách krmné směsi a případný nedostatek doplnit aditivy. To pomůže dodat potřebný odstín a intenzitu barvy žloutku, kterou spotřebitelé vajec požadují.
Název v anglickém jazyce
Feed and feed aditives affecting the egg yolk color of laying hens
Popis výsledku anglicky
The coloring of the egg yolk plays a important role for consumers. The color of the egg yolk is considered as one of the qualitative parameters that affects the preference of customers when buying eggs. However, there are significant differences in egg yolk color preference between egg consumers. Pigments called carotenoids are responsible for the color of the yolk, the most important are xanthophylls. Laying hens, like other animals, cannot synthesize carotenoids. Therefore, it is necessary to feed the laying hens with supplements with ingredients that contain these pigments. The dyes contained in the feed have the greatest influence on the resulting color of the yolk. The resulting color of the egg yolk can be easily influenced by the mutual representation of yellow and red pigments. Currently, there is a wide range of pigments (natural and synthetically produced) that can be used and included in the feed ration so that the egg yolks have the desired shade and intensity of color. It is necessary to determine the presence of pigments in the basic components of the feed mixture and the lack of additives to supply to feed raion if the effort is to achieve the optimal color of the egg yolk. This will provide the desired shade and intensity of yolk color that egg consumers want.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
80
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
64-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—