Vliv MAP na vybrané parametry chlebu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871324 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv MAP na vybrané parametry chlebu
Popis výsledku v původním jazyce
Balení je důležitým bariérovým prvkem při balení potravin. Jejím cílem je, aby potravina byla v izolovaném prostředí při zachování optimálního prostředí pro potravinu. Ale i v tomto uzavřeném systému probíhají reakce, které mají vliv na potraviny. Tyto změny jsou významné u potravin s krátkou trvanlivostí, které jsou vhodným živiným prostředím pro mikroorganismy.Cílem studie bylo zkoumat vliv modifikované atmosféry na omezení rozvoje mikroorganismů ve vzorku pšenično-žitného chlébu a tmavého chlébu, zatímto účelem byla také sledována změna vodní aktivity a obsahu sušiny v kůrce a střídce spojené s vyrovnávací vlhkosti v materiálu v uzavřeném prostředí. Chléb byl zabalen do běžné atmosféry, atmosféry s oxidem uhličitým a atmosféry s dusíkem a uložen vprostředí o teplotě 10 a 20° C. Vzorky byly pozorovány dvakrát týdně po dobu 25 dnů, u vzorků bylo sledováno zaplísnění, vodní aktivita a sušina. Na vzorcích byly pozorovány charakteristické plísně vyskytující se u chleba.
Název v anglickém jazyce
Effect of MAP on selected parameters of bread
Popis výsledku anglicky
Packaging is an important element of the barrier in food packaging. Its purpose is to keep the food in an isolated environment while maintaining the environment. But even in this closed system reactions take place that affect the food. That change is significant in foods with short shelf-life, which are suitable nutrient environment for microorganisms. The aim of the study was to examine the effect of modified atmosphere to reduce the development of micro-organisms in the sample wheat- rye bread and brown bread, was also intended to change the water activity and dry matter in the crust and crumbs associated with balancing moisture in the material around a closed environment. This bread was packed into the atmosphere, the atmosphere with carbon dioxideand nitrogen atmosphere and stored between 10 and 20° C. Samples were observed two times a week for 25 days, and material which is reflected mycoses, were calculated water activity and solids. For mould samples frequently observed charact
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
40-42
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—