Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880390" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Balení v modifikované atmosféře (MAP) je využíváno především za účelem prodloužení trvanlivosti a zachování kvality balených potravin. Tento text shrnuje dosavadní vědecké poznatky o přínosu a způsobech aktivního balení masa a masných výrobků jako jednoho z typů balení v MAP. Aktivní obaly mají kromě funkce ochranné bariéry proti vnějším vlivům i další funkci: buď (1) absorbují chemické látky uvolňované z potravin nebo z prostředí uvnitř obalu nebo (2) uvolňují látky, jako jsou konzervační látky, antioxidanty či aroma do potravin případně do prostředí obklopujícího potravinu. Cílem aktivního balení bývá především potlačení růstu a množení mikroorganismů, jako příčiny zhoršení kvality masa během skladování. Takto lze využít balení s funkcí pohlcování kyslíku, obaly s funkcí uvolnění nebo pohlcení oxidu uhličitého nebo lze antimikrobiální látky přímo začlenit do obalových materiálů případně aplikovat na podložky přítomné uvnitř obalu. Přestože MAP nabízí mnoho výhod, nemůže nahradit správné hygienické a manipulační postupy v celém potravinovém řetězci. Bez řádné kontroly skladovacích teplot a udržování chladicího řetězce mohou být výhody MAP ztraceny.
Název v anglickém jazyce
Effect of active packaging on the quality of meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Modified atmosphere packaging (MAP) is used predominantly to extend the shelf life of packaged foods and preserve their quality. This paper summarizes the current scientific knowledge on the benefits and methods of active meat (and meat products) packaging as one of the types of modified packaging. Active packaging uses materials providing, in addition to serving as a protective barrier from external factors, also additional functions. Typically, active packaging either (1) absorbs chemicals released from the food or from the internal environment of the packaging, or (2) releases compounds such as preservatives, antioxidants, or aroma into the food (or the internal environment surrounding the food). Active packaging typically predominantly aims to suppress the growth of microorganisms causing a decrease in the quality of meat during storage. Active packaging can be, for example, designed to absorb oxygen, emit or absorb carbon dioxide, or can even contain antimicrobials directly in the packaging materials (or the pads placed in contact with the food inside the packaging). Even though MAP offers many advantages, it cannot replace adherence to strict hygienic rules during manipulation and throughout the entire food chain. Similarly, the benefits of MAP can be lost if proper control of storage temperatures is not applied and the cold chain is interrupted.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
45-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—