Balení masa a masných výrobků v modifikované atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022353" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Balení masa a masných výrobků v modifikované atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Balení masa a masných výrobků v modifikované atmosféře (MA) patří v současnosti k běžně používaným postupům chránícím produkty během skladování před nežádoucími změnami chemickými, fyzikálními i mikrobiologickými. Zájem o komerční využití balení masa a masných produktů v MA vzrostl především v posledních dvaceti letech v souvislosti s rozvojem distribuce těchto produktů sítí obchodních řetězců, neboť prodloužení údržnosti, zachování kvality a zdravotní nezávadnosti produktů jsou pro prodej v dnešní doběrozhodující. Úprava atmosféry sama o sobě nemůže významněji prodloužit skladovatelnost neúdržných potravin. Je-li však aplikována jako doplněk dalších metod konzervace v rámci tzv. překážkového efektu, stává se často významným faktorem pro zlepšení kvality baleného masa a masných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Packaging of meat and meat products in modified atmosphere
Popis výsledku anglicky
Modified atmosphere packaging (MAP) for meat and meat products is a food preservation concept that is far from new. The interest in commercial applications for MAP systems has increased tremendously in the past 20 years. The development of plastic filmsmany years ago made it possible to easily and cheaply enclose meat products in clear films and to incorporate preservative gases with the closed atmosphere to improve product shelf life and appearance. New developments in flexible film properties and newtechnology for gas handling and packaging equipment have facilitated the development of an increasingly sophisticated body of scientific knowledge about MAP systems.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
20(4)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—