Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Balení masa a masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Balení masa a masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obaly poskytují ochranu masa a masných výrobků před kontaminací z prostředí během skladování a distribuce. Obaly vytvářejí vhodné prostředípro udržení kvality produktu a zajišťují prodloužení trvanlivosti. V neposlední řadě poskytují spotřebitelům informace o daném produktu.Maso a masné výrobky, co se týká požadavků na balení, spadají do dvou kategorií. Čerstvé maso si musí při balení získat a zachovat atraktivníčervenou barvu, čehož lze dosáhnout pomocí modifikované atmosféry s vysokým obsahem kyslíku. Naopak masné výrobky vyžadují balení, kteréneobsahuje kyslík, proto se běžně využívá balení v modifikované atmosféře bez kyslíku nebo balení do vakua. Jako obalový materiál se pro balenímasa a masných výrobků využívají zejména vícevrstvé polymerní materiály, které pomáhají udržet nastavené podmínky uvnitř balení. Stále více setaké uplatňují aktivní balicí systémy, které upravují podmínky balení během skladování a inteligentní balicí systémy, které monitorují a poskytujíinformace o prostředí v balení a kolem něj v průběhu skladování. Tyto systémy jsou nadále studovány a zdokonalovány a pravděpodobně získajípro balení masa a masných výrobků větší roli.

  • Název v anglickém jazyce

    Packaging of meat and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Packaging provides protection for meat and meat products from environmental contamination during storage and distribution.Packaging creates a suitable environment to maintain product quality and ensure extended shelf life. Finally, offers consumers informationabout the product. Meat and meat products fall into two categories in terms of packaging requirements. Fresh meat must acquire and retainan attractive red colour during packaging, which can be achieved by using a modified atmosphere with a high oxygen content. Onthe other hand, meat products require packaging with low oxygen content, which is why modified atmosphere packaging withoutoxygen or vacuum packaging is commonly used. In particular,multilayered polymeric materials are used as packaging material formeat and meat products to help maintain the set conditions insidethe package. Active packaging systems, which adjust the packagingconditions during storage, and intelligent packaging systems, whichmonitor and provide information about the environment in andaround the package during storage, are also increasingly used. Thesesystems continue to be studied and improved and are likely to gaina greater role for the packaging of meat and meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus