Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Balení čerstvého masa a ryb v ochranné atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000061" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000061 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/23:43880917

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Balení čerstvého masa a ryb v ochranné atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Trvanlivost čerstvého masa a ryb je velmi ovlivněna použitou technologií balení. Cílem obalových systémů určených pro čerstvé maso je nejen zabránit kontaminaci a zachovat tak jeho zdravotní nezávadnost, ale také zabránit nebo oddálit nežádoucí změny vzhledu, chuti, vůně a textury. Balení v modifikované atmosféře (MAP), konkrétně použití ochranné atmosféry, je při balení masa i ryb hojně využíváno. Tato technologie balení umožňuje prodloužit trvanlivost za současného zachování požadovaných senzorických vlastností. K dosažení tohoto cíle je ale nutné dodržení požadované teploty skladování a také vhodný poměr použitých plynů v závislosti na druhu masa (čerstvé maso/ryby). Tento přehledový článek shrnuje současné vědecké poznatky o balení masa a ryb v modifikované atmosféře.

  • Název v anglickém jazyce

    Packaging of meat and fish in protected atmosphere

  • Popis výsledku anglicky

    The shelf life of fresh meat and fish is influenced by the packaging technology used. The goal of packaging systems designed for fresh meat is not only to prevent contamination and thus maintain its health integrity, but also to prevent or delay undesirable changes in appearance, taste, smell and texture. Modified atmosphere packaging (MAP), specifically the use of a protective atmosphere, is widely used in the packaging of meat and fish. This packaging technology makes it possible to extend the shelf life while maintaining the desired sensory properties. To achieve this goal, however, it is necessary to observe the required storage temperature and also the appropriate ratio of gases used depending on the type of meat (fresh meat/fish). This review article summarizes the current scientific knowledge on modified atmosphere packaging of meat and fish.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    35–39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus