Balení čerstvého masa a ryb v ochranné atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000061" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000061 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/23:43880917
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Balení čerstvého masa a ryb v ochranné atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Trvanlivost čerstvého masa a ryb je velmi ovlivněna použitou technologií balení. Cílem obalových systémů určených pro čerstvé maso je nejen zabránit kontaminaci a zachovat tak jeho zdravotní nezávadnost, ale také zabránit nebo oddálit nežádoucí změny vzhledu, chuti, vůně a textury. Balení v modifikované atmosféře (MAP), konkrétně použití ochranné atmosféry, je při balení masa i ryb hojně využíváno. Tato technologie balení umožňuje prodloužit trvanlivost za současného zachování požadovaných senzorických vlastností. K dosažení tohoto cíle je ale nutné dodržení požadované teploty skladování a také vhodný poměr použitých plynů v závislosti na druhu masa (čerstvé maso/ryby). Tento přehledový článek shrnuje současné vědecké poznatky o balení masa a ryb v modifikované atmosféře.
Název v anglickém jazyce
Packaging of meat and fish in protected atmosphere
Popis výsledku anglicky
The shelf life of fresh meat and fish is influenced by the packaging technology used. The goal of packaging systems designed for fresh meat is not only to prevent contamination and thus maintain its health integrity, but also to prevent or delay undesirable changes in appearance, taste, smell and texture. Modified atmosphere packaging (MAP), specifically the use of a protective atmosphere, is widely used in the packaging of meat and fish. This packaging technology makes it possible to extend the shelf life while maintaining the desired sensory properties. To achieve this goal, however, it is necessary to observe the required storage temperature and also the appropriate ratio of gases used depending on the type of meat (fresh meat/fish). This review article summarizes the current scientific knowledge on modified atmosphere packaging of meat and fish.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
35–39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—