Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F23%3A00131145" target="_blank" >RIV/00216224:14310/23:00131145 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/23:43880914 RIV/26722861:_____/23:N0000002
Výsledek na webu
<a href="https://actavet.vfu.cz/92/1/0095/" target="_blank" >https://actavet.vfu.cz/92/1/0095/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202392010095" target="_blank" >10.2754/avb202392010095</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Popis výsledku v původním jazyce
The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.
Název v anglickém jazyce
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Popis výsledku anglicky
The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria
ISSN
0001-7213
e-ISSN
1801-7576
Svazek periodika
92
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
95-108
Kód UT WoS článku
000933978400013
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85147802763