Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F23%3A00131145" target="_blank" >RIV/00216224:14310/23:00131145 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/23:43880914 RIV/26722861:_____/23:N0000002

  • Výsledek na webu

    <a href="https://actavet.vfu.cz/92/1/0095/" target="_blank" >https://actavet.vfu.cz/92/1/0095/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202392010095" target="_blank" >10.2754/avb202392010095</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review

  • Popis výsledku anglicky

    The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

    1801-7576

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    95-108

  • Kód UT WoS článku

    000933978400013

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85147802763