Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871344" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871344 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálníchmnožstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).
Název v anglickém jazyce
Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to evaluate the quality of selected oils by monitoring of fatty acids content. We focused on oils used in human nutrition as well as in animal nutrition. Chosen oils: rapeseed, soybean, linseed and milk thistle were purchased ina health food store, salmon oil derived from a feed store. Fatty acids were detected in oils by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Individual fatty acids were divided into groups: saturated (SFA), monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA). SFA were most frequently found in salmon oil (17 %). Most of PUFA was contained in linseed oil (77 %) and rapeseed oil contained the most of MUFA (65 %). The paper shows the mostly represented fatty acids in analyzed oils in percentageamounts. For comparison were deliberately chosen oils widely used in the nutrition of animals and humans (rapeseed and soybean) and oils which are used more as dietary supplements of the diet (linseed, milk thistle, salmon).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
217-220
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—