Vliv skladování na vybrané parametry olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872295 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladování na vybrané parametry olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit účinek různých typů skladování na kvalitu vybraných olejů. Zaměřili jsme se na oleje používané ve výživě zvířat, jakož i oleje používané více jako potravinové doplňky. Byly vybrány oleje, které jsou k dispozici na trhu vČeské republice. Čtyři z nich byly zakoupeny v obchodě se zdravou výživou: řepkový, sójový, lněný a ostropestřec mariánský. Lososový olej byl získaný z obchodu s krmivy. Sledovali jsme základní parametry kvality: číslo kyselosti a peroxidové číslo, při skladování za různých podmínek, které simulovaly chování během skladování oleje v domácnostech. Statisticky, délka skladování má větší vliv na oxidaci a hydrolytický rozklad olejů než skladovací podmínky. Nejvíce náchylné k oxidaci jsou lososový a ostropestřecový olej. Na hydrolytický rozklad jsou nejvíce náchylné řepkový, sójový a lněný olej.
Název v anglickém jazyce
Effect of storage method on select parameters in oils
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate effect of different types of storage on the quality of selected oils. We focused on oils widely used in animal nutrition as well as oils used more as dietary supplements of the diet. Oils available on the market in the Czech Republic were chosen. Four of them were purchased in a health food store - rapeseed, soybean, linseed and milk thistle. Salmon oil derived from a feed store. We monitored the basic parameters of quality - acid value and peroxide value - during storage under various conditions, which stimulated behavior during storage of oils in households. Statistically, the length of storage has more impact on the oxidation and hydrolytic rancidity of oils before storage conditions. Most susceptible to oxidation are salmon and milk thistle oils. To hydrolytic rancidity are most prone rapeseed, soybean and linseed oils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
34-37
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—