Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladování na vybrané parametry olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872295 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv skladování na vybrané parametry olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnotit účinek různých typů skladování na kvalitu vybraných olejů. Zaměřili jsme se na oleje používané ve výživě zvířat, jakož i oleje používané více jako potravinové doplňky. Byly vybrány oleje, které jsou k dispozici na trhu vČeské republice. Čtyři z nich byly zakoupeny v obchodě se zdravou výživou: řepkový, sójový, lněný a ostropestřec mariánský. Lososový olej byl získaný z obchodu s krmivy. Sledovali jsme základní parametry kvality: číslo kyselosti a peroxidové číslo, při skladování za různých podmínek, které simulovaly chování během skladování oleje v domácnostech. Statisticky, délka skladování má větší vliv na oxidaci a hydrolytický rozklad olejů než skladovací podmínky. Nejvíce náchylné k oxidaci jsou lososový a ostropestřecový olej. Na hydrolytický rozklad jsou nejvíce náchylné řepkový, sójový a lněný olej.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage method on select parameters in oils

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate effect of different types of storage on the quality of selected oils. We focused on oils widely used in animal nutrition as well as oils used more as dietary supplements of the diet. Oils available on the market in the Czech Republic were chosen. Four of them were purchased in a health food store - rapeseed, soybean, linseed and milk thistle. Salmon oil derived from a feed store. We monitored the basic parameters of quality - acid value and peroxide value - during storage under various conditions, which stimulated behavior during storage of oils in households. Statistically, the length of storage has more impact on the oxidation and hydrolytic rancidity of oils before storage conditions. Most susceptible to oxidation are salmon and milk thistle oils. To hydrolytic rancidity are most prone rapeseed, soybean and linseed oils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník X. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-263-0365-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    34-37

  • Název nakladatele

    Tribun EU s.r.o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 4. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku