Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cholesterol and cholesterol oxidation products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871957 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Cholesterol a jeho oxidačné produkty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Význam cholesterolu vzrastá odkedy je známa jeho oxidácia na zlúčeniny negatívne pôsobiace na ľudské zdravie, oxysteroly (COPs, oxidačné produkty cholesterolu). Uvádzajú sa ich cytotoxické a mutagénne vlastnosti, urýchľujú apoptózu a sú viac aterogénne než cholesterol. V čerstvom mäse sa nachádzajú iba vo veľmi nízkych koncentráciách. Oxidácia cholesterolu je ovplyvniteľná jak exogénnymi, tak endogénnymi faktormi. Medzi najdôležitejšie faktory patria doba a stupeň tepelného opracovania, spôsob skladovania, balenia a v neposlednom rade ožarovanie. V mäse a mäsových výrobkoch je najbežnejšie analyzovaných osem oxysterolov: 7-ketocholesterol (7-keto), ?-epoxycholesterol (5,6?-EP), ?-epoxycholesterol (5,6?-EP), 7?-hydroxycholesterol (7?-OH), 7?-hydroxycholesterol (7?-OH), 5?-cholestane-3?, 5,6, ?-triol (triol) a 20?-hydroxycholesterol (20?-OH). COPs sa analyzujú pomocou plynovej (GC) alebo kvapalinovej chromatografie (LC) v spojení s hmotnostnou detekciou. Kritickým krokom je extrakcia ana

  • Název v anglickém jazyce

    Cholesterol and cholesterol oxidation products

  • Popis výsledku anglicky

    The interest in studying cholesterol has been growing since it is known to be subject to the oxidation leading to form COPs (cholesterol oxidation products) termed oxysterols. It is clear that COPs are causing negative biological effects i.e. cytotoxicity, accelerate apoptosis and pro inflammatory disease and are more directly connected to the development of atherosclerosis and coronary heart disease than cholesterol. Although dietary COPs might represent health risk, there is no specific toxicity limitcurrently. In fresh meat there is very low oxysterols concentration. There are many exogenous and endogenous effects, which are increasing the cholesterol oxidation. The exogenous factors influencing oxidation are: processing temperature, heating time,storage condition (storage and packaging), irradiation and photosensitisation. The most important COPs in meat are 7-ketocholesterol (7-keto), ?- epoxycholesterol (5,6?-EP), ?-epoxycholesterol (5,6?-EP), 7?-hydroxycholesterol (7?-OH), 7?-

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    32-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus