Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of organic selenium in broiler feed on the content of selenium and fatty acid profile in lipids of thigh muscle tissue

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872019" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201382030277" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201382030277</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201382030277" target="_blank" >10.2754/avb201382030277</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of organic selenium in broiler feed on the content of selenium and fatty acid profile in lipids of thigh muscle tissue

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of our study was to determine the effects of selenium supplementation to broiler feed on the content of selenium, total fatty acids in lipids and on the oxidative stability of broiler thigh muscle tissue. The experiment involved 40 broilers fattened for 42 days. During the first three weeks, all broilers consumed starter diet containing 22% crude protein. After three weeks, broilers were divided into two groups and fed finisher diets containing 18% crude protein and supplemented with 3% sunflower oil and 3% linseed oil. Group 1 was not administered artificial selenium; Group 2 was supplemented with organic selenium at the amount of 0.5 mg Se/kg of feed. Significantly higher (P { 0.05) content of selenium was observed in the thigh muscle tissueof Group 2 compared to Group 1 (1.071 and 0.511 mg/kg of dry matter, respectively). The increase of selenium content in feed to 0.5 mg/kg resulted in an increase of total n3 polyunsaturated fatty acids (from 5.27% to 6.25%), and in reduct

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of organic selenium in broiler feed on the content of selenium and fatty acid profile in lipids of thigh muscle tissue

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to determine the effects of selenium supplementation to broiler feed on the content of selenium, total fatty acids in lipids and on the oxidative stability of broiler thigh muscle tissue. The experiment involved 40 broilers fattened for 42 days. During the first three weeks, all broilers consumed starter diet containing 22% crude protein. After three weeks, broilers were divided into two groups and fed finisher diets containing 18% crude protein and supplemented with 3% sunflower oil and 3% linseed oil. Group 1 was not administered artificial selenium; Group 2 was supplemented with organic selenium at the amount of 0.5 mg Se/kg of feed. Significantly higher (P { 0.05) content of selenium was observed in the thigh muscle tissueof Group 2 compared to Group 1 (1.071 and 0.511 mg/kg of dry matter, respectively). The increase of selenium content in feed to 0.5 mg/kg resulted in an increase of total n3 polyunsaturated fatty acids (from 5.27% to 6.25%), and in reduct

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    82

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    277-282

  • Kód UT WoS článku

    000327909400009

  • EID výsledku v databázi Scopus