Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872033" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohle

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus)

  • Popis výsledku anglicky

    Pheasant (Phasianus colchicus) is a game currently being kept as a farmed animal to produce quality meat. The hygienic quality of the game meat is significantly affected by the mode of the treatment after animal killing. The traditional method used for hunted pheasant treatment in the practice is the drawing (intestines are removed through the cloaca, without compromising the integrity of body cavity). An indicator of hygienic quality of the meat can be the content of biogenic amines, which increase isassociated with growth of contaminating microorganisms and thus with reduced hygienic quality of the meat. We researched the changes of biogenic amines concentrations in meat of pheasant killed by pithing and treated by drawing stored for 21 days. We found that the most important biogenic amines in terms of meat hygiene in pheasant meat are cadaverine, tyramine and putrescine. Pheasants that were pithed and threated by drawing can be in terms of concentration of biogenic amines stored at

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    301-304

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus