Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872033" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování
Popis výsledku v původním jazyce
Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohle
Název v anglickém jazyce
Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus)
Popis výsledku anglicky
Pheasant (Phasianus colchicus) is a game currently being kept as a farmed animal to produce quality meat. The hygienic quality of the game meat is significantly affected by the mode of the treatment after animal killing. The traditional method used for hunted pheasant treatment in the practice is the drawing (intestines are removed through the cloaca, without compromising the integrity of body cavity). An indicator of hygienic quality of the meat can be the content of biogenic amines, which increase isassociated with growth of contaminating microorganisms and thus with reduced hygienic quality of the meat. We researched the changes of biogenic amines concentrations in meat of pheasant killed by pithing and treated by drawing stored for 21 days. We found that the most important biogenic amines in terms of meat hygiene in pheasant meat are cadaverine, tyramine and putrescine. Pheasants that were pithed and threated by drawing can be in terms of concentration of biogenic amines stored at
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
301-304
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—