Aspects of folic acid in milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872128" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872128 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Aspekty kyseliny listovej v mlieku
Popis výsledku v původním jazyce
Príjem folátov a fortifikácia potravín je diskutovanou témou niekoľko posledných rokov. I keď mlieko patrí medzi živočíšne komodity s nízkym obsahom folátov, celosvetová stratégia na dosiahnutia bezpečného a dostatočného príjmu folátov je zameraná hlavnena prírodné zdroje. Mlieko by mohlo byť považované dobrú za matricu k fortifikácii hlavne v tých krajinách, kde je dostatočne konzumované. Oproti ostatným zdrojom sa v surovom a pasterovanom mlieku nachádzajú v špecificky viazaných formách na proteíny FBPs (folate - binding proteins). Predmetom práce bolo aplikovať analytickú separačnú metódu na stanovenie 2 foriem folátov typických pre mlieko a mliečne produkty 5 - methyltetrahydrofolát a tetrahydrofolát. Vlastnému stanoveniu predchádzala extrakcia enzýmu pteroylglutamyl- carboxypeptidázy (folát konjugázy, EC 3.4.22.12).
Název v anglickém jazyce
Aspects of folic acid in milk
Popis výsledku anglicky
Folates intake and fortification are discussed topic last few years. Milk is low source of folates but the worldwide strategy for attaining safe levels of folates in overall nutritional status is intake from natural food sources. Milk should be considered as good matrices for fortification in countries, in which is widely consumed. Only in raw and pasteurized milk from animal products are folates bonded to soluble proteins FBPs (folate - binding proteins). The objective of this study was to apply the HPLC analytical separation method with fluorescence detection and determine two forms of folates 5-methyl-tetrahydrofolate and tetrahydrofolate which occurs typical in milk and milk products. The separation analysis preceded extraction of the enzyme pteroylglutamyl- carboxypeptidáza from pig's kidney
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
35-37
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 10. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—