Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aspects of folic acid in milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872128" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872128 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Aspekty kyseliny listovej v mlieku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Príjem folátov a fortifikácia potravín je diskutovanou témou niekoľko posledných rokov. I keď mlieko patrí medzi živočíšne komodity s nízkym obsahom folátov, celosvetová stratégia na dosiahnutia bezpečného a dostatočného príjmu folátov je zameraná hlavnena prírodné zdroje. Mlieko by mohlo byť považované dobrú za matricu k fortifikácii hlavne v tých krajinách, kde je dostatočne konzumované. Oproti ostatným zdrojom sa v surovom a pasterovanom mlieku nachádzajú v špecificky viazaných formách na proteíny FBPs (folate - binding proteins). Predmetom práce bolo aplikovať analytickú separačnú metódu na stanovenie 2 foriem folátov typických pre mlieko a mliečne produkty 5 - methyltetrahydrofolát a tetrahydrofolát. Vlastnému stanoveniu predchádzala extrakcia enzýmu pteroylglutamyl- carboxypeptidázy (folát konjugázy, EC 3.4.22.12).

  • Název v anglickém jazyce

    Aspects of folic acid in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Folates intake and fortification are discussed topic last few years. Milk is low source of folates but the worldwide strategy for attaining safe levels of folates in overall nutritional status is intake from natural food sources. Milk should be considered as good matrices for fortification in countries, in which is widely consumed. Only in raw and pasteurized milk from animal products are folates bonded to soluble proteins FBPs (folate - binding proteins). The objective of this study was to apply the HPLC analytical separation method with fluorescence detection and determine two forms of folates 5-methyl-tetrahydrofolate and tetrahydrofolate which occurs typical in milk and milk products. The separation analysis preceded extraction of the enzyme pteroylglutamyl- carboxypeptidáza from pig's kidney

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-664-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    35-37

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku