Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872333" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872333 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt alimentárních nákaz podléhá v zemích EU hlášení a v případě hromadného onemocnění pátrají odpovědné orgány po zdrojích. Ze zpráv, které publikuje EFSA je patrné, že hlavními místy, odkud se původce onemocnění dostává do lidské populace, jsou domácí kuchyně a podniky veřejného stravování. Jedním z druhů potravin, které se podílejí na šíření alimentárních nákaz, je maso. Ke kontaminaci masa může docházet při porážení, neboť jatečná zvířata jsou rezervoárem četných původců bakteriálních zoonóz, jakojsou salmonely, kampylobaktery, verotoxigenní Escherichia coli nebo Yersinia enterocolitica. Také další manipulace s masem při jeho bourání, přepravě i prodeji může zvyšovat pravděpodobnost kontaminace. V kuchyních je rizikem křížová kontaminace ze syrového masa na potraviny určené k přímé spotřebě.
Název v anglickém jazyce
Meat as a vehicle of food-borne pathogens
Popis výsledku anglicky
The occurence of food-borne diseases is subject to notification by the European Union Member States and in the case of food-borne outbreaks the authorities search for a causative agent. The EFSA reports showed that domestic environment (kitchen) and restaurants and similar premises were the most common settings in strong evidence outbreaks. Meat belongs to foodstuffs with a role as a vehicle of the causative agents of food-borne diseases. The food-borne pathogens (e.g. Salmonella spp., Campylobacter spp., verotoxigenic Escherichia coli, Listeria monocytogenes ) were found in slaughter animals and the abattoir operations can be the sources of the carcass contamination. Meat cutting and deboning operations, logistic and retail manipulations enhance alsothe contamination risk. The cross-contamination from raw meat to ready-to eat food is a great risk at kitchen level.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—